O nouă modificare a Codului Rutier. Semn nou de circulație și amenzi uriașe pentru șoferii care nu respectă regula

O modificare majoră se va produce în Codul Rutier, și anume, un nou tip de marcaj, care îi va obliga să oprească cu trei metri înainte de semafor.

Cei care nu respectă noul semn riscă amenzi consistente şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Noul marcaj se numește Bike box și a fost aprobat încă de anul trecut de Comisia Tehnică Rutieră. Bicicliștii se vor încadra astfel într-un loc special pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor și vor continua pe pista pentru bicicliști.

Autoritățile române s-au inspirat pentru marcaj după modelul altor mari orașe din Germania sau Austria. 

Marcajul vizează o zonă delimitată sub forma unui pătrat la capătul benzilor de circulație.Bicicliștii și cei care folosesc trotinetele vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului și vor porni cu câteva secunde înaintea șoferilor și vor continua pe pista dedicată lor. Însă în București sunt doar circa 30 de kilometri de astfel de piste.

Aceste spații de acumulare pentru biciclete, numite în varianta engleză – Bike box, pot fi un instrument util în anumite situații. Atunci când se face verde să pornească bicicliștii, să nu fie acea situație de risc în care pornesc unul în spatele celuilalt sau între coloane de mașini.

Dar nu asta este cea mai mare prioritate. E important să fie corelate cu alte măsuri legate de infrastructurile pentru bicicliști, care momentan în București sunt foarte, foarte puține.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *