Zeci de mii de credincioși în pelerinaj la Mânăstirea Nicula. Procesiune în centrul orașului Gherla

Mii de credincioși au venit să se închine la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.

 În ciuda căldurii, oamenii au așteptat răbdători să o poată atinge. Unii s-au instalat în curtea mănăstirii, în corturi sau pe pături sub cerul liber. Cei mai mulți credincioși vor ajunge mâine la Mănăstire și vor stă până luni, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În liniște și cu gândul la nevoile lor și ale familiilor, credincioșii au așteptat la rând să ajungă să se roage icoanei făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Icoana Făcătoare de Minuni

Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Vechi loc de pelerinaj biserica mănăstirii a adăpostit de-a lungul timpului renumita icoană pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, icoana a lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699. În anul 1713 guvernatorul Transilvaniei Sigismund Kornis a dus icoana la reședința nobiliară de la Castelul Kornis din satul Benediugu Dejului, de unde aceasta a ajuns la Cluj. După care, icoana se întoarce la Nicula, în bisericuța de lemn nou construită pe dealul împădurit din partea de miazăzi a satului, pentru a adăposti odorul bisericesc. Potrivit datelor existente icoana ar fi fost dăruită sătenilor de la Nicula de către nobilul român Ioan Cupșa. La Nicula se face cel mai mare pelerinaj din Transilvania, de Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Mii de pelerini merg sa cinstească pe Maica Domnului și sa aducă mulțumire pentru tot ajutorul pe care îl primesc.

Aproximativ 70 de mii de credincioși sunt așteptați în acest an la Nicula

De atunci, au apărut numeroase mărturii ale unor minuni care s-au întâmplat după ce oamenii s-au rugat la icoană. Credincioșii continuă să vină și astăzi, mai ales de Hramul Mănăstirii, în speranța că rugăciunile le vor fi auzite. Pentru cei mai mulți, pelerinajul e o tradiție.

Oameni revin aici în fiecare an, pentru că, spun ei, rugăciunea i-a ajutat de fiecare dată.

Unii au venit de la mii de km depărtare pentru a fi prezenți la sărbătoare.

Duminică, va avea loc o procesiune din centrul orașului Gherla, la care va participa și Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei. Oamenii vor merge pe jos 10 km până la mănăstire. În noaptea de duminică spre luni, preoții și credincioșii vor înconjura biserica de câteva ori, cu Icoană Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Pe 15 august, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, va avea loc Sfânta Liturghie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *