Paradă militară și focuri de artificii de Ziua Marinei. 120 de ani de la prima sărbătorire

Municipiul Constanța va fi centrul de greutate al manifestărilor dedicate zilei marinarilor români, care se vor desfășura în portul militar și în Portul Tomis pe 15 august. 

Zeci de evenimente, organizate în Constanța pentru a sărbători ziua de 15 august, o zi atât de important pentru români: Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, și Ziua Marinei Române, aflată la 120 de ani de la prima sărbătorire. Artiștii și militarii vor oferi constănțenilor și turiștilor momente de neuitat.

 Manifestările din portul militar Constanța vor debuta la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și tragerea a 21 de salve de tun.

După oficierea serviciului religios și cuvântul de bun venit al șefului Statului Major al Forțelor Navale, vor urma alocuțiunile persoanelor oficiale, vizitarea navei-școală „Mircea” și consemnarea momentului în Cartea de Onoare a renumitului velier.

În Portul Tomis, activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10.00-13.00 și 17.00-20.00 și vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner, iar pasionații de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships.

Totodată, Asociația Tradiția Militară va prezenta ținute militare de epocă, iar Agenția „Loski” va prezenta colecția vestimentară „Cruise”, cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.

Luni, 15 august, Portul Tomis – 10:00-13:00 expoziții, jocuri marinărești, concursuri, defilare etc
Luni, 15 august, retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”. 

15-16 august 2022, ora 21:00, pe faleza Cazinoului – „AVE MARIA”, un eveniment unic pe malul Mării Negre, susținut de Corul Madrigal și Marius Manole.

Pe 15 august, două spectaculoase focuri de artificii, atât pe timpul zilei, ora 13:00, cât și pe timpul nopții, în timpul spectacolului „Ave Maria” vor întregi atmosfera de sărbătoare.  

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *