Decret prezidențial semnat de Volodimir Zelensky. „Acest război a început cu Crimeea şi trebuie să se termine cu Crimeea”

Pe site-ul președinției ucrinene a fost publicat un decret semnat de președintele Volodimir Zelensky prin care anunță înființarea unui consiliu consultativ pentru „dezocuparea și reintegrarea teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea și a orașul Sevastopol”.

Organismul va funcționa sub coordonarea lui Zelenski.

În termen de o lună de zile, șeful cabinetului prezidențial ucrainean trebuie să prezinte propuneri privind componența organismului de lucru.

Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova, nu este eliberată, a afirmat recent preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

“Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată”. “Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia poate să folosească peninsula noastră ca bază militară”, a declarat el.

“Acest război al Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se termine cu Crimeea – cu eliberarea ei”, a adăugat preşedintele Zelenski.

De la izbucnirea războiului provocat de invazia rusă, peninsula Crimeea a fost ocolită de bombardamente, iar Moscova a avertizat Ucraina că orice atac în Crimeea ar declanșa represalii masive, inclusiv lovituri asupra „centrelor de decizie” de la Kiev.

Crimeea este controlată de Moscova de când Rusia a anexat peninsula în 2014.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *