Întâlnire neanunțată între oficiali americani și președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. Cum au reacționat autoritățile de la Beijing

Americanii au ignorant amenințările Chinei, după vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi și au trimis un grup format din cinci parlamentari pentru a se întâlni cu președinta Tsai Ing-wen.

Oficialii americani au fost conduşi de senatorul Ed Markey, care au sosit la Taipei într-o vizită neanunţată duminică noapte.

Ministerul chinez al Apărării a declarat într-un comunicat separat că vizita parlamentarilor americani încalcă suveranitatea Chinei şi integritatea teritorială, “expunând pe deplin adevărata faţă a Statelor Unite ce subminează pacea şi stabilitatea în
Strâmtoarea Taiwan”.

“La 15 august, Teatrul de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a organizat o patrulare de pregătire de luptă interarme şi exerciţii în marea şi spaţiul aerian din jurul Taiwanului”, a declarat comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze într-un comunicat.
Exerciţiile desfăşurate luni în jurul Taiwanului sunt “un factor de descurajare sever pentru Statele Unite şi Taiwan, care continuă să joace trucuri politice şi să submineze pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”, a precizat comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, unitatea militară chineză responsabilă pentru zona adiacentă Taiwanului.
Acest ultim grup de parlamentari americani care vizitează Taiwanul avea programată o întâlnire cu Tsai luni dimineaţă. Biroul ei nu a comentat încă acea întâlnire.

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul dar sunt obligate prin lege să asigure insulei guvernate democratic
mijloace de a se apăra.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *