Primul vaccin ambivalent anti-COVID. „Este un răspuns imun mai larg decât vaccinul original”

Marea Britanie a aprobat un vaccin anti-covid care este eficient și împotriva tulpinii Omicron.

Serul este de fapt o variantă actualizată a vaccinului Moderna și poate fi administrat ca doză booster persoanelor peste 18 ani. Autoritățile sanitare britanice spun că acest vaccin este eficient într-o singură doză anuală. Marea Britanie este prima ţară din lume care autorizează un vaccin ambivalent.

Compania americană Moderna a anunțat că procedura de aprobare a fost încheiată și în Uniunea Europeană, Australia și Canada și se asteaptă acum o decizie finală. Mai mulți producători de vaccinuri, inclusiv Pfizer, lucrează la un vaccin care să ofere imunitate și împotriva tulpinii Omicron.

MHRA a spus că, în timp ce vaccinurile existente – care au fost concepute pentru a combate tulpina inițială de Covid – continuă să ofere o protecție bună, versiunea îmbunătățită ar oferi o apărare mai bună pe măsură ce virusul evoluează.

„Prima generație de vaccinuri Covid-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți. Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o armă esențială în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a spus dr. June Raine, directorul executiv al MHRA.

Comisia pentru Medicamente a adăugat că aprobarea marchează un pas înainte pentru dezvoltarea vaccinurilor, în special pentru virusurile cu niveluri ridicate de mutație.

„Virusul, SARS-CoV-2, evoluează continuu pentru a se sustrage imunității oferite de vaccinuri. Acest nou vaccin bivalent reprezintă următorul pas în dezvoltarea vaccinurilor pentru combaterea virusului, având capacitatea sa de a duce la un răspuns imun mai larg decât vaccinul original.”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *