Corupția și raportările fictive, adevărata față a Armatei ruse. Plase metalice umplute cu pietre pe post de blindaj reactiv

„A doua cea mai mare armată a lumii” nu este chiar așa cum s-ar dori din partea Kremlinului.

Acest lucru s-a văzut în multele capture făcute de ucraineni, după invazia rusă în această țară.

După cum se afirma de către ministerul rus al apărării că s-au făcut investiții de miliarde de ruble pentru programe de înzestrare a armatei, se credea că armata rusă este extrem de bine dotată.

Adevărul este că, starea precară în care se află acum armata rusă se datorează faptelor de corupţiei ale superiorilor din ministerul rus al apărării şi din conducerea complexului militar industrial.

Exemple sunt numeroase, iar unul dintre acestea este foarte elocvent.  În luna iunie, pe reţele de socializare a părut o fotografie cu un tanc rusesc T-72B3, folosit de forţele ruse de ocupaţie, care a primit o ”echipare de top” cu plase metalice umplute cu pietre pe post de blindaj reactiv.

Această improvizaţie ar trebui să compenseze lipsa unui blindaj reactiv-exploziv pe părţile laterale ale carenei tancului T-72.

Aceasta nu era prima dată când pe internet erau publicate imagini cu improvizaţii pe care militarii ruşi le-au făcut pentru a întări nivelul de protecţie al tancurilor şi vehiculelor blindate pe care le folosesc în Ucraina.

Realitatea este că, tancurile ruseşti care vin echipate cu plăci de blindaj reactiv-exploziv au primit de fapt nişte carcase metalice goale şi nimic mai mult. Ceea ce explică într-o oarecare măsură improvizaţiile pe care militarii ruşi le-au facut pe unele tancuri.

Militarii ucraineni care lucrează în prezent la repararea trofeelor de război au constatat că tancurile ruseşti, pe care le-au capturat de la forţele ruse de ocupaţie, au primit elemente de blindaj reactiv doar pe hârtie.

Astfel, potrivit informaţiilor şi imaginilor furnizate de militarii ucraineni, modulele de blindaj reactiv de tip Relikt, instalate pe un tanc T-80BVM, erau goale – elementele explozive 4C23 nu existau.

În loc de elementele explozive 4C23, modulele de blindaj reactive de tip Relikt au fost umplute cu bucăţi de cauciuc, PAL, carton sau ceva similar.

În același timp, elementul 4C23 ar trebui să arate astfel: o placă de metal care este umplută cu o substanță explozivă.

De asemenea, modulele pentru protecție dinamică de pe părţile laterale ale turelei s-au dovedit a fi goale. Adică modulele sunt instalate, dar în carcasa care deserveşte protecție în sine, nu există elementele care ar trebui să respingă un proiectil tras de un sistem de rachete antitanc.

Analiştii militari precizează că în ultimii ani Rusia a anunţat o modernizare pe scară largă a tuturor tancurilor aflate in dotarea armatei ruse, dar uzina care trebuia să se ocupe de programul de modernizare se pare că a echipat tancuri ruseşti cu elemente de blindaj reactiv doar pe hârtie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *