Europa închide poarta Federației Ruse. Încă două țări europene dau „interzis” cetățenilor ruși

Estonia a anunțat că de joi 18 august va anula aproape toate vizele pe care le-a emis cetățenilor Federației Ruse, cu mici excepții cum este cazul unor urgențe medicale.

Și Finlanda a anunțat că de la 1 septembrie va reduce numărul de vize pe care le emite rușilor.

Mai mult de atât, cele două state și-ar dori o interdicție a călătoriilor pentru ruși la nivelul întregii Uniuni Europene, lucru care va fi discutat până la sfârșitul acestei luni.

Imediat după începerea războiului legăturile aeriene cu Rusia au fost suspendate așa că rușii care doreau să ajungă în europa au luat cu asalt granițele terestre ale statelor baltice și ale Finlandei. Estonia a anunțat că de pe 18 august va anula cele aproximativ 50 de mii de vize emise cetățenilor ruși.

Accesul liber într-o ţară anume sau în Europa în general nu este un drept fundamental. În plus, trebuie să recunoaştem că societatea rus în ansamblul ei poartă o responsabilitate morală pentru atrocităţile care se comise pe teritoriul Ucrainei”, susține Urmas Reinsalu, ministrul de Externe al Estoniei

O poziție care nu este agreată de rușii care doresc să circule în Europa și care și-au exprimat dezamăgirea când au aflat de decizia guvernului de la Tallin.

Și Finlanda a anunțat că începând cu 1 septembrie va reduce cu 10% numărul de vize pe care le va emite pentru cetățenii ruși. Premierul Sana Marin a fost printre cei care au cerut UE să adopte o poziție comună în această chestiune.

”Trebuie să discutăm despre asta cu celelalte state europene la nivel UE şi să găsim o soluţie împreună. Este singură modalitate eficientă de a rezolva această situaţie. Este clar că Finlanda este folosită că ţară de tranzit, şi de aici pot să ia avionul spre orice alte direcţii”, declară Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei.

Letonia, Lituania și Cehia nu mai acordă vize rușilor încă din primele zile după începerea războiului. Uniunea Europeană, care a adoptat 7 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei dar niciunul care vizează turismul, va discuta la sfârşitul acestei luni interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a anunțat ministrul ceh de externe, a cărui țară deține președinția rotativă a consiliului. Nu există însă consens la nivelul celor 27 de membri, notabilă fiind poziția cancelarului german care s-a pronunțat împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *