Panică în Crimeea. Conducerea politică rusă fuge. Apelul venit de la Moscova

În noaptea dintre 16 și 17 august 2022 guvernatorul Crimeei și prim ministrul peninsulei Serghii Aksionov împreună cu Vladimir Konstantinov, președinte al Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, ar fi părăsit peninsula.

Informația e dată de agenția ucraineană Unian.

Potrivit sursei citate, serviciile de informații ucrainene nu pot stabili locația celor doi înalți oficiali ruși ai peninsulei Crimeea anexată ilegal în martie 2014.

Agenția ucraineană de presă pune presupusa plecare a acestora pe seama unor suspiciuni cu privire la un posibil asasinat. Jurnaliștii ucraineni au relatat că oficialii ruși au părăsit Crimeea alături de familiile lor în urma unui apel venit de la Moscova.

Informația nu e confirmată din surse oficiale.

Cei doi ar fi părăsit Crimeea ca urmare a închiderii Podului Crimeii, după ce în ultimele zile zeci de mașini au blocat podul în încercarea de a părăsi insula.

Crimeea e vulnerabilă

Toate acestea vin pe fondul în care mai multe incidente au avut loc în Crimeea ocupată de ruși.

 Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.08.2022, în urma unui incendiu izbucnit la o unitate militară din districtul Dzhankoi din Peninsula Crimeea, s-a produs detonarea muniției aflate într-un depozit temporar. 

Rușii nu au oferit mai multe detalii.

De departe însă cel mai grav incident a avut loc în această săptămână la Novofedorivka din Crimeea, unde o serie de explozii au distrus numeroase avioane militare ruse. Moscova a negat că incidentul a fost generat de Ucraina, precizând doar că incendiile au fost cauza unor nereguli de siguranță a personalului bazei.

Tot în urmă cu câteva zile o dronă ucraineană a lovit Comandamentul Flotei Ruse din Marea Neagră aflat în Crimeea, exact de ziua Marinei ruse, motiv pentru care Moscova a anulat ceremoniile militare din peninsulă.

Deși Ucraina nu confirmă, dar nici nu infirmă că s-ar fi aflat în spatele acestor atacuri, în ceea ce privește lovirea bazei militare ruse, cea mai recentă ipoteză, care pare destul de plauzibilă, pune atacul pe seama forțelor speciale și partizanilor ucraineni.

Imediat după aceste incidente s-au format coloane de mașini care încercau să părăsească peninsula.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *