Reprezentant al Rusiei declarat persona non grata pe teritoriul României. Decizia Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, care a fost informată cu privire la decizia sus-menționată din dispoziția ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, se arată într-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, se mai arată în document.

Reprezentantul ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni.

Nu este prima decizie de acest fel. În aprilie 2022, autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Convenția de la Viena a fost des invocată în contextul războiului din Ucraina declanșat de Rusia. Numeroase țări au luat decizii privind nerespectarea prevederilor actului din 1961, șefii diplomațiilor europene pronunțând cuvântul “spionaj” la adresa multor funcționari vizați de decizii similare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *