Umil față de Kremlin, Aleksandr Lukaşenko neagă vreo implicare armată împotriva Ucrainei. „Să nu credeţi că plănuiesc un atac”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko își arată slugărnicia față de Kremlin cu orice ocazie care se ivește.

Lukașenko a afirmat într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, că nu are planuri de a ataca Ucraina.

Cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin, liderul belarus a negat orice implicare într-o astfel de acțiune militară.

“Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului sau ceva de genul acesta”, a spus preşedintele belarus, citat de agenţia oficială Belta.

El a adăugat că nu are “nicio dorinţă” ca, copiii săi sau copiii cetăţenilor belaruşi să lupte.

“De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!”, a spus preşedintele belarus.

Lukaşenko susţine că nu Ucraina este cea care luptă, ci “întregul bloc NATO şi SUA în primul rând luptă astăzi împotriva Rusiei”.

Europa ar fi pus capăt demult războiului dacă SUA, cu ajutorul Poloniei, nu ar fi continuat să alimenteze acţiunile de luptă din Ucraina, a declarat Lukaşenko.

Guvernul ucrainean consideră regimul belarus drept “complice la agresiunea rusă” pentru că a permis de pe teritoriul său nu numai atacuri ruseşti cu rachete, ci şi intrarea trupelor ruse în Ucraina la începutul “operaţiunii militare speciale” lansate de preşedintele rus Vladimir Putin în urma cu aproape şase luni.

“Din punct de vedere juridic şi pentru mult timp, Belarus va fi considerată o ţară care şi-a oferit infrastructura pentru invazia rusă”, a declarat recent consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak
La 16 august, purtătorul de cuvânt al forţelor militare aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că, la ora actuală, circa 430 de avioane ruseşti se află în apropierea graniţelor Ucrainei pe diferite aerodromuri din Belarus, Rusia şi Crimeea anexată.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *