Regiunea Zaporojie, Ucraina, „pașalâc” rusesc. „Decretul” semnat de Evgheni Baliţki

Într-un scenariu asemănător ocupării forțate a Crimeei, rușii consideră independentă regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

Potrivit autorităților ruse cetăţenii ucraineni care intră în această regiune aflată parţial sub controlul trupelor ruse sunt înregistraţi acolo drept refugiaţi.

Într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, se menţionează că şeful administraţiei ruse de ocupaţie din regiunea Zaporojie, Evgheni Baliţki, a semnat un ”decret” ce stabileşte, invocând legislaţia rusă, că orice cetăţean ucrainean sosit în această regiune trebuie să solicite azil temporar, ca şi când ar fi un refugiat străin intrat pe teritoriul Rusiei.

Prin această acţiune Rusia pare de fapt să încerce să-i împiedice pe ucrainenii intraţi în respectiva provincie să mai revină în teritoriile neocupate ale Ucrainei.

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată parţial de armata rusă, au anunţat luna trecută că intenţionează să organizeze în septembrie un referendum asupra anexării acestei regiuni la Rusia.

De la începutul agresiunii lansate împotriva Ucrainei pe 24 februarie, armata rusă a cucerit o mare parte din două regiuni aflate în sudul acestei ţări, Herson şi Zaporojie, iniţiind între timp şi o campanie susţinută de rusificare a acestora. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *