Premieră mondială. Trenul viitorului inaugurat în Germania

Prima linie de cale ferată din lume care va funcționa integral cu hydrogen a fost inaugurată în Germania.

Flota de paisprezece trenuri, furnizată de grupul francez Alstom pentru regiunea Saxonia Inferioară (Nord), circulă acum pe linia de 100 de kilometri care leagă orașele Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde și Buxtehude, nu departe de Hamburg.

„Suntem foarte mândri că putem aduce această tehnologie în exploatare comercială, în premieră mondială”, a declarat miercuri directorul general al Alstom, Henri Poupart-Lafarge.

Proiectate în Franța, la Tarbes (sud-vest), și asamblate la Salzgitter (centru), în Germania, trenurile pe hidrogen ale Alstom – denumite Coradia iLint – sunt pionieri în acest domeniu.

Această tehnologie este modalitatea preferată de reducere a emisiilor de CO2 și de înlocuire a motorinei, care încă alimentează 20% din călătoriile cu trenul în Germania.

Noua flotă, care a costat „93 de milioane de euro”, va evita generarea a „4.400 de tone de CO2 în fiecare an”, potrivit LNVG, operatorul rețelei regionale.

Vor urma și alte legături feroviare: Alstom a semnat patru contracte pentru câteva zeci de trenuri, în Germania, Franța și Italia.

„Până în 2035, aproximativ 15-20% din piața regională europeană ar putea funcționa cu hidrogen”, a declarat pentru AFP Alexandre Charpentier, expert în domeniul feroviar la Roland Berger.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *