Ajutor pentru toți românii care se încălzesc cu lemne de foc. „Am pregătit un program de sprijin pentru cetățeni”

Aproape jumătate din populația României se încălzește în continuare cu sobe pe lemne, arată datele oficiale.

Mai mult, informații din piață relevă faptul că sunt gospodării care au centrale, dar se reîntorc la folosirea sobelor din cauza prețului mare al gazului.

Dacă pentru gaz și energie Guvernul a adoptat scheme de compensare, Coaliția vrea să aplice o soluție similară și pentru încălzirea bazată pe lemne. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că va propune în coaliție acordarea unui sprijin de 150 de lei pentru fiecare metru cub cumpărat cu factură.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Am pregătit un program de sprijin pentru cetățeni. Îl vom prezenta săptămâna viitoare coaliției. Vom propune 150 de lei sprijin pentru fiecare metru cub de lemn cumpărat cu factură, oficial. Vom propune ca toți cetățenii care cumpără lemn de foc să beneficieze de acest sprijin. Am vorbit cu STS-ul și pregătim un sistem informatic pentru implementare, depinde și de alocațiile bugetare, de resursele bugetare, dar sper că în cursul lunii septembrie acest program să se aprobe.

Vom propune ca limita pentru cantitate să fie de 5 metri cubi”, a mai spus Tanczos Barna.

„Lista familiilor beneficiare ar trebui întocmită de primărie, lucrăm la un sistem informatic împreună cu STS prin care să implementăm această schemă de sprijin pentru a elimina plățile duble și acorda subvenție doar acelor familii care într-adevăr se încălzesc lemn în gospodărie. Nu am stabilitatea modul exact, dacă va fi un card de la Ministerul Muncii sau un voucher sau o plată direct în cont”, a afirmat ministrul Tanczos Barna.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *