Secetă mare în România. Ministrul Mediului, Tanczos Barna avertizează. „ Nu putem folosi în această perioadă apa potabilă”

“Apa va deveni o resursă din ce în ce mai valoroasă” şi vor exista foarte multe perioade de secetă, a afirmat, joi, Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, autoritățile trebuie să facă un program de prevenire a secetei.

„Nu putem folosi în această perioadă apa potabilă pentru irigat”, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. El afirmă că măsurile de prevenire a secetei nu se pot rezuma doar la dezvoltarea sistemelor de irigații, ci trebuie refăcut echilibrul ecologic.

„Apa potabilă trebuie folosită pentru nevoile din gospodărie. Chiar dacă câteodată nu ne place, trebuie să avem grijă ca această apă tratată, obținută prin proceduri scumpe și după investiții de milioane de lei sau de euro in anumite zone, să nu se ducă pe altceva, mai ales în aceste zone și în aceste perioade de restricție. Pe românește, nu putem folosi în această perioadă apa potabilă pentru irigat, chiar dacă nu suntem confortabili cu această chestiune”, spune ministrul Mediului, Pădurilor și Apelor, Tanczos Barna.

El afirmă că măsurile de prevenire a schimbărilor climatice și de prevenire a secetei nu se pot remzuma doar la dezvoltarea sistemelor de irigații.

„Asta facem de ani de zile, asta s-a făcut și în perioada comunismului. dacă noi nu plantăm păduri, dacă nu refacem echilibrul ecologic, mai ales în zonele de sud din România, aceste situații se vor repeta. Statistic, în 100 de ani am ajuns de la un an secetos din zece la cinci ani secetoși din zece. Această tendință este una extrem-extrem de îngrijorătoare. Irigațiile rezolvă problema de moment, tratează efectul. Cauza poate fi tratată doar prin refacerea echilibrului ecologic”, a mai spus ministrul Mediului.

De asemenea, Tanczos Barna, afirmă că peste 600 de localităţi din ţară sunt afectate în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, din cauza secetei. Dintre acestea, aproximativ 400 sunt fără sisteme complete de alimentare cu apă, iar în celelalte, care au astfel de sisteme, furnizarea apei se face în baza unui program.

“Sunt deja peste 600 de localităţi cu restricţii şi aceste localităţi suferă din cauza lipsei de apă pentru că la un moment dat resursele au fost folosite şi pentru altceva – pentru irigaţii, de exemplu, în grădină, în gospodărie – dar de foarte multe ori au secat acele râuri care asigurau alimentarea unor bazine de captare. Sunt peste 600, din care în jur de 400 sunt fără sisteme complete de alimentare cu apă. Celelalte sunt cu sisteme de alimentare cu apă, dar acolo furnizarea se face doar în anumite perioade ale zilei”, a declarat ministrul Mediului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *