Sărăcie cu „ștaif” made în România. Tacticile electorale ale guvernanților

Noile majorări salariale ale bugetarilor și creșterea veniturilor sociale pot fi doar simple tactici electorale, susțin analiștii.

Rezultatul: vor crește deficitul, dar și dobânzile cu care România se împrumută pe plan extern.

Guvernul a decis creșterea venitului minim de incluziune de la 260 de lei la 275 de lei, de persoană, și de la 300 lei la 400 de lei, în cazul persoanelor vârstnice. Acest ajutor crește cu o sută de lei și în cazul familiilor cu copii, de la 600 la 700 de lei. Măsura, prevăzută și ca jalon în PNRR, are puțin peste 330.000 de beneficiari. Micul ajutor vine însă cu un revers al medaliei.

”Atunci când familia vine și solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agențiile de ocupare a forței de muncă. Persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenția de ocupare, va fi consiliată, calificată, recalificată și i se va căuta un loc de muncă. Dacă nu, dosarul este suspendat până la prezentarea persoanei. Iar dacă refuză, nu i se acordă, înseamnă că nu are nevoie”, susține Marius Budăi, ministrul Muncii.

Pentru cei care nu au ajuns încă la vârstă de pensionare, majorarea le aduce suplimentar 15 lei. O picătură în oceanul cheltuielilor de zi cu zi.

În comună nemțeana Săvineşti, există aproape 50 de astfel de beneficiari. Dar opțiunile de muncă sunt aproape inexistente.

”Nu ajunge nici de sare la scrumbie, dar asta e, nu avem ce face. La gunoi dau 30, la apă 40, 70, din 2 milioane, două persoane, nu avem ce socoteală să facem. Am 7 lei, mă duc la super, și magazinul e plin, eu iau 2-3 roșii și un pachet și vin acasă și am 30 de ani de muncă, dar nu te întreabă nimeni nimic”, povestește Grigore Proboteanu, beneficiar.

Avertismentul specialiștilor

”Creșterea salariilor și ajutoarele sociale… înseamnă că tu alimentezi inflația prin astfel de măsuri, crescând! E o invitație la cei care ne împrumută să crească dobânzile”, afirmă consultantul fiscal Gabriel Biriș.

În prezent, potrivit datelor INS, peste 23,4% din populația României, adică 4,5 milioane de persoane, trăiesc lunar cu un venit de până la o mie de lei pe lună. Iar zece procente din populație trebuie să supravieţuiească cu mai puțîn de cinci euro pe zi.

De asemenea, Guvernul a adoptat ordonanța privind majorarea salariilor bugetarilor, începând cu 1 august. Este vorba despre o mărire cu un sfert din diferența până la grila din 2022. Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, toți angajații statului vor beneficia de această mărire.

România are în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat. Numărul bugetarilor a crescut în ultimii ani în domenii-cheie.

Lucian Ionescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *