Inspectorii AIEA sosesc la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie. Care sunt condițiile

O echipă formată din reprezentanți ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică va sosi în scurt timp la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie.

John Kirby, responsabilul american pe probleme specifice a declarat că Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie.

Potrivit oficialului AIEA, opţiunea ‘cea mai sigură’ ar fi o oprire ‘controlată’ a reactoarelor.

‘Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă’, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei ‘zone demilitarizate’ în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului.

Grossi reclama de mai multe luni să poată merge la faţa locului, avertizând asupra ‘riscului real de catastrofă nucleară’.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *