Mihail Gorbaciov a murit. A fost ultimul președinte al Uniunii Sovietice

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, la Spitalul Clinic Central din Moscova.

Mihail Sergheevici Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. 

Mihail Gorbaciov a reușit să pună capăt Războiul Rece început după căderea Cortinei de Fier care a împărțit Europa de Vest, a democrațiilor, de Europa de Est, dominată de comunism, dar nu a reușit să împiedice căderea URSS.

Mihail Gorbaciov s-a născut pe 2 martie 1931. Absolvent al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moscova. M.V. Lomonosov (1955), în 1967 a absolvit departamentul prin corespondență al Institutului Agricol din Stavropol (acum Universitatea Agrară de Stat din Stavropol). S-a alăturat PCUS în 1952, din 1971 fiind membru al Comitetului Central. 

A fost primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice – ales în martie 1990, și-a dat demisia pe 25 decembrie 1991.

Gorbaciov a fost liderul URSS din 1985 până la dizolvarea acestuia în 1991. În timpul mandatului său, el a implementat reforme pro-democratice semnificative, în special „glasnost”, care a permis mai multă libertate de exprimare a presei și „perestroika”, descentralizând economia tarii. În 1990, Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier și a permis reunificarea Germaniei.

Secretar general al Partidului Comunist Sovietic din 1985 (la doar 54 de ani) el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar apoi reformele sale au scăpat de sub control. Gorbaciov visa să păstreze comunismul și să realizeze o Uniune Europeană a Estului, care să nu mai rivalizeze ci să coopereze cu țările occidentale.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *