A murit Gorbaciov! Vestea a făcut înconjurul lumii. Mesaje de condoleanțe din partea liderilor mondiali

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, a murit, marţi seară, la vârsta de 91 de ani.

Gorbaciov era internat de câteva zile în Spitalul Central din Moscova.

Unitatea medicală a anunţat marţi seară că Mihail Gorbaciov a decedat din cauze naturale. “În această seară, după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a decedat”, a comunicat Spitalul Clinic Central din Moscova (TSKB).

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic în exerciţiu, Boris Johnson, au omagiat, în cursul nopţii, activitatea politică a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, decedat la vârsta de 91 de ani.

“A fost un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei. A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru încheierea pe cale paşnică a Războiului Rece. Lumea a pierdut un lider de rang mondial, un multilateralist angajat, un avocat neobosit pentru pace”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite.

“Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere şi respectat. A jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. A deschis drumul pentru o Europă liberă. Nu vom uita această moştenire”, a afirmat, prin Twitter, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

“Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Am admirat mereu curajul şi integritatea pe care le-a demonstrat prin încheierea Războiului Rece în mod paşnic. În vremea agresiunii lui Putin în Ucraina, angajamentul neobosit al lui Gorbaciov în sensul deschiderii societăţii sovietice rămâne un exemplu pentru noi toţi”, a declarat premierul britanic în exerciţiu, Boris Johnson.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulţumindu-i pentru „angajamentul său faţă de pacea în Europa”. Macron a salutat într-o postare pe Twitter amintirea unui „om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi. Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună”.

Preşedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un „lider rar”.

Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă „imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane”.

„În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden într-un comunicat.

Lucian Ionescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *