Focuri de armă în Taiwan. Care este reacția Chinei

Taiwan s-a plâns de drone chineze care zboară în mod repetat aproape de micile sale grupuri de insule din apropierea coastei Chinei.

Taiwan a tras pentru prima dată focuri de avertizare asupra unei drone chineze, marți, la scurt timp după ce președintele Tsai Ing-wen a ordonat armatei să ia „contramăsuri puternice” împotriva a ceea ce ea a numit provocări chineze.

Taiwan a declarat miercuri că își va exercita dreptul la autoapărare și la contraatac dacă forțele armate chineze vor intra pe teritoriul său, în timp ce Beijingul a intensificat activitățile militare în apropierea insulei.

Beijingul, care pretinde Taiwanul este provincie chineză, a organizat exerciții militare în jurul insulei luna aceasta, ca reacție la o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

Oficialii apărării taiwanezi au declarat că patrulele militare de „intensitate ridicată” ale Chinei în apropierea Taiwanului au continuat, iar intenția Beijingului de a face din strâmtoarea Taiwan care separă cele două părți „marea sa interioară” va deveni principala sursă de instabilitate în regiune.

„Pentru aeronavele și navele care au intrat pe teritoriul nostru maritim și aerian de 12 mile marine, armata națională își va exercita dreptul la autoapărare și la contraatac fără excepție”, a declarat Lin Wen-Huang, șeful adjunct al Statului Major din Taiwan pentru operațiuni și planificare.

Reacția Chinei

În contextul intensificării incidentelor militare, pe fondul tensiunilor generate de vizita efectuată la începutul lunii august la Taipei de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Administraţia de la Beijing a reamintit că Taiwanul este teritoriu chinez.

“În primul rând, trebuie să vă spun că Taiwanul este o provincie a Chinei, nu are un aşa-numit Minister al Apărării. Autorităţile taiwaneze îşi manifestă nervozitatea, este fără sens”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *