Se vor mări sau nu pensiile? Declarația ministrului Finanţelor, Adrian Câciu

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, joi, că o decizie în acest sens se va lua în Coaliție, deoarece “există spaţiu şi mai există şi necesitate” pentru majorarea pensiilor anul viitor.

“Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari” , a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat dacă există spaţiu pentru majorarea pensiilor cu 10% în 2023.

Pe de altă parte, şeful de la Finanţe a subliniat că trebuie să ţină cont şi de posibilităţile financiare, dar şi de prognozele pentru anul viitor, care şi ele evoluează.

“Avem prognoza de vară acum, vedem cum va arăta prognoza de toamnă şi, pe de altă parte, celelalte priorităţi pe care statul trebuie să şi le păstreze. Avem de implementat PNRR, avem de făcut investiţii, avem partea de asigurare a resurselor pentru educaţie, pentru sănătate, pentru apărare şi lucrurile se vor pune toate pe masă.

De asta nu am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum nu va fi cel pe care ni-l spune legea referitor la indexarea inflaţiei din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi din punctul meu de vedere şi incorect faţă de cetăţeni care resimt o inflaţie mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020″, a adăugat ministrul Finanţelor. 

De menționat, că la sfârșitul lunii august, Guvernul a dat o ordonanță de urgență potrivit căreia aproximativ un milion de bugetari beneficiază de majorări salariale, iar impactul bugetar până la finalul anului ar urma să fie de aproximativ 2,1 miliarde de lei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *