Scandal la Huedin înainte de începerea anului școlar. Consilierul PSD, Oana Goga rupe tăcerea. Grădiniță doar în limba maghiară

Mărul discordiei este o clădire construită de Biserica Reformată cu fonduri de la statul ungar, cu destinația de a fi folosită ca grădiniță, dar numai cu predare în limba maghiară.

Noua grădiniţă a fost inaugurată la 17 iulie, are două niveluri și a costat 300 de milioane de forinţi (760.000 de euro).
Eparhia  dorește cedarea grădiniței statului român pentru a plăti educatorii și personalul, dar și utilitățile, deoarece nu dispune de fonduri de la Guvernul Maghiar și pentru acest lucru. 

Proiectul de hotărâre privind funcţionarea noii grădiniţe cu predare doar în limba maghiară, iniţiat de primarul Mircea Moroşan (PNL), a fost supus votului în şedinţa Consiliului Local Huedin de vineri.

Consilierii PNL și PSD au votat împotriva preluării grădiniței, cei de la UDMR au votat pentru, iar 2 consilieri USR s-au abținut, alături de un independent.

În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent.

Motivul respingerii proiectului este că Biserica reformată nu vrea sub nicio formă să accepte ca în noua unitate școlară să se vorbească și limba română.

”E problema consilierilor și le-am spus ca eu sunt executiv și că ceea ce vor decide asta va fi.

Condiția finanțării acestui proiect de către Guvernul de la Budapesta a fost să fie numai grupe maghiare. Dacă nu a trecut proiectul, înseamnă că în acest an grădinița nu se va deschide”, a spus primarul Mircea Moroșan.

Despre această situație, protopopul reformat al Ţării Călatei, István M. Vincze a spus că „nimeni nu este exclus, grădiniţa este deschisă în faţa tuturor”. Însă a mai adăugat şi că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii, adică, a statului ungar.

De asemenea, deputatul UDMR, Csoma Botond, spune că, Consiliul Local Huedin a refuzat să preia gratuit noua clădire cu destinație educațională din oraș.

”Am luat act cu stupoare de decizia consilierilor locali din Huedin de a refuza preluarea campusului educațional oferit cu titlu gratuit de către Eparhia Reformată din Ardeal pentru a servi ca spațiu în care să funcționeze în condiții îmbunătățite creșa și grădinița cu predare în limba maghiară.

Respingem cu fermitate orice acuzație de segregare provenită din spațiul public românesc. Iar consilierilor care, în vederea preluării imobilului, impun condiția că în imobil să primească loc o grupa de grădiniță cu predare în limba română, le transmit din nou că acest ansamblu a fost dimensionat pentru a găzdui cele 4 grupe de grădiniță cu predare în limba maghiară, respectiv noua grupa de creșă cu predare în limba maghiară, iar finanțarea proiectului nu permite modificarea acestor parametri, adică nu se poate exclude una dintre grupe din rândul beneficiarilor”, a spus deputatul UDMR.

Pentru a ne lămuri despre toată această situație, mai ales că, luni este prima zi de școală, iar toate unitățile de învățăm,ânt își deschid porțile, am vorbit cu consiliera PSD, Oana Goga, care s-a  opus aprobării acestui proiect.

„Copiii sunt egali în fața bugetului local”

Cum credeți că s-a ajuns la actuala situație?

–   Lucrurile se puteau să fie altfel, ca să fie înțelegere și pace. A fost pus proiectul pe ordinea de zi și eu nici nu știam. Nu știam ce se construiește acolo exact, la început, decât că este din partea bisericii reformate. În fine…Eu am ieșit cu un comunicat și am spus că nu sunt de acord să se facă cu clase doar cu predare în limba maghiară, atâta timp cât ei doresc, ca cheltuielile de întreținere să fie din partea bugetului local. Copiii sunt egali în fața bugetului local. Trebuie să beneficieze toți. Acesta este unul dintre motive. Al doilea este că, nu sunt de acord cu separarea copiilor. Una este când construiești o clădire pentru că nu ai spațiu pentru a primii toți copiii, și alta e când construiești o clădire și vrei să relochezi toate grupele cu predare în limba maghiară acolo. Asta mi se pare că este o separare. 

Aveți cunoștință dacă primarul știa despre această situație?

–   Eu nu pot să vă spun exact. Totuși, cred că știa pentru că aici este o coaliție între PNL și UDMR. Probabil, nici lui nu cred că-i convine situația, în primul rând pentru cheltuielile care trebuie să susțină acea clădire. Costurile vor fi imense ca să se întrețină o asemenea clădire, pentru că este una foarte mare, făcută la standarde. Eu am venit cu o soluție. Din alte grădinițe să se fi mutat toate grupele acolo cu predare si în limba maghiară și în limba română. Să mai construim clădiri noi, doar de dragul de a construi….și apoi să le dai statului pentru a le întreține, este absurd. 

  Care este esența poveștii, care ar trebui înțeleasă de public, din punct de vedere obiectiv si mai puțin politic?

–   V-am mai spus, că vreau ca toți copiii să rămână uniți, să învețe în aceleași instituții cum au făcut-o și până acum. Să nu intervină separarea, mai ales că au în plan să se mai construiască și o școală, iar apoi să relocheze toate clasele cu predare în limba maghiară. Atunci, chiar ar fi o separare totală. Ce se alege de sistemul de învățământ din Huedin?

Au existat presiuni in acest caz?

–   Eu am încercat să negociez…a fost într-o seară doamna Horvath (fostul viceprimar al Municipiului Cluj Napoca), nu știu în ce calitate….mi s-a spus foarte clar că nu se negociază nimic. Acestea sunt condițiile impuse de statul maghiar. Nu a  fost vorba despre nicio negociere.

Mai există o situație foarte ciudată. Din câte am înțeles….și asta am aflat în urmă cu două zile, adică, înainte de vot cu o seară, că doamna directoare de la grădiniță a cerut inspectoratului încă 15 locuri în plus pentru o grupă de creșă. Acestea au fost aprobate și au fost făcute și angajări de personal, și înscrieri de copii, dar s-au trezit că nu au spațiu. De fapt, ei nu au luat în considerare că nu va trece acest proiect. Am întrebat, totuși, cum au făcut acest lucru neavând o siguranță asupra spațiului, și mi-a spus că au fost insistențe din partea unui inspector Toroc. Asta e cea mai gravă situație, până la ora actuală, că la acei copii care au fost înscriși trebuie să li se rezolve problema. Doamna director de la grădiniță trebuie să aibă o rezolvare rapidă. Si acest lucru mi-a fost ascuns.

Stiți dacă s-a făcut cumva vreo structură organizatorică, au avize pentru începerea anului școlar?

– Această clădire nu este cuprinsă în structura școlară la nivelul orașului. Nu am votat pentru acea clădire s-o cuprindem. Nu are toate avizele necesare, nu are absolut nimic. În discuția cu doamna Horvath chiar asta am discutat, că, chiar dacă ar trece în consiliu n-o să poată funcționa momentan pentru că nu au toate avizele necesare. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *