Ungaria își omagiază dictatorii. Bustul lui Horthy amplasat în Parlament. Reacția Institutului Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel”

Partidul extremist maghiar Mișcarea Patria Noastră (Mi Hazánk Mozgalom) a amplasat marți într-o sală a Parlamentului de la Budapesta un bust al dictatorului antisemit Miklos Horthy, dictatorul fascist ale cărei decizii au dus la exterminarea a mii de evrei, dar și cetățeni români, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel” a reacționat: ”Politicienii de la Budapesta încearcă să transmită că valorile extremiste ale anilor 40 aparțin actualității. Cine urmează?”

”Rȃnd pe rȃnd, din zone și ȋn contexte diferite, politicieni de la Budapesta încearcă să transmită opiniei publice că idealurile și valorile extremiste ale anilor ’40 aparțin actualității politice. Ieri, premierul ungar respingea amestecul de rase, la Băile Tușnad. Astăzi, un bust al lui Horthy, cel care a condus Ungaria cȃnd antisemitismul a fost politică de stat și evreii din Transilvania de Nord au fost deportați la Auschwitz, este amplasat ȋn Parlamentul Ungariei. Ce mai urmează? Cine urmează?”, a transmis Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel”.

Bustul a fost amplasat în biroul unuia dintre liderii partidului extremist. Partidul Mișcarea Patria Noastră a folosit evenimentul pentru a marca anexarea Transilvaniei de către Ungaria în timpul războiului.

Potrivit publicației 168.hu, oficialii Parlamentului maghiar, condus de Fidesz, au declarat că nu există reguli interne care să interzică amplasarea statuilor lui Horthy în instituție. Opoziția parlamentară a criticat dur atât amplasarea statuii de către partidul extremist, dar și pasivitatea partidului de guvernământ Fidesz față de acest eveniment.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *