Primele execuții din Fâșia Gaza. Cinci condamnați la moarte au fost executați

Duminică dimineață, cinci palestinieni, care fuseseră condamnați la moarte de către mişcarea islamistă armată Hamas au fost executați în Fâșia Gaza.

”Duminică dimineaţa, sentinţa de pedeapsă cu moartea a fost executată împotriva a doi condamnaţi pentru colaborare cu ocupaţia (Israelul, n.red.) şi a altor trei pentru cazuri penale”, a anunţat Hamas.

Potrivit comunicatului, condamnaţii ”obţinuseră în prealabil dreptul deplin de a se apăra” în faţa justiţiei locale.

Ministerul de Interne din Fâşia Gaza, teritoriu palestinian controlat de Hamas din 2007, a dat detalii despre fiecare condamnat executat, dar nu a precizat decât iniţialele numelor, anii sau locurile de naştere.

Cele două persoane executat pentru ”colaborare” cu Israel sunt doi bărbaţi, născuţi în 1968 şi, respectiv, 1978.

Cel mai în vârstă dintre ei, care a fost ”spânzurat”, fusese condamnat de justiţia locală pentru că furnizase începând din 1991 Israelului ”informaţii despre membri ai rezistenţei, locurile lor de reşedinţă” şi despre ”amplasamente de fabricare şi de lansare de rachete”, a indicat Hamas.

Al doilea, care a fost executat prin împuşcare, fusese condamnat pentru că furnizase Israelului începând din 2011 ”informaţii” care ”conduseseră la luarea ca ţinte şi martirizarea (uciderea, n.red.) unor cetăţeni” de către forţele israeliene.

Celelalte trei persoane executate fuseseră condamnate pentru omor, mai adaugă comunicatul.

În ultimii ani, autorităţile din Gaza au condamnat la pedeapsa capitală mai multe persoane pentru diferite crime sau ”colaborare” cu Israel, însă ultimele execuţii cunoscute datau din 2017.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *