Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii. „Dumnezeu să-l apere pe Rege”

Charles al III-lea a fost proclamat oficial ca nou rege sâmbătă, la Palatul St James din Londra, de către Consiliul de Ascensiune, un organism ceremonial istoric care se reuneşte pentru a desemna pe fiecare dintre noii monarhi ai Regatului Unit.

O parte din parlamentarii de rang înalt din Marea Britanie au depus jurământul de credinţă faţă de noul rege, Carol al III-lea.

 
Preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că din cauza ”constrângerilor de timp”, doar un număr mic de parlamentari pot depune jurământul sâmbătă, dar mai mult timp va fi disponibil la o dată ulterioară. 

Prima lectură publică în această sâmbătă, de la balconul Palatului Sf James din Londra, a proclamării Regelui Charles al III-lea a fost însoţită de salve de tun şi de o nouă interpretare a imnului naţional.

Imnul “God save the Queen” (Dumnezeu s-o apere pe Regină) a fost înlocuit cu formula “God save the King” (Dumnezeu să-l apere pe Rege).


Deţinătorul ordinului Garter King of Arms, David White, a citit “prima şi principala Proclamaţie”, urmată de fanfare şi de o defilare militară. Proclamaţia va fi citită şi în City of London (centrul financiar) şi în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Charles al III-lea, a susţinut sâmbătă un discurs în cadrul unei ceremonii istorice, în urma căreia a fost proclamat în mod oficial suveran al Regatului Unit.

“Doamnelor şi domnilor, îmi revine datoria plină de tristeţe să vă anunţ moartea mult iubitei mele mame, Regina. Ştiu cât de multă compasiune aveţi pentru mine atât voi cât şi întregul popor – şi cred că pot să cred că şi întreaga lume – în urma acestei pierderi ireparabile pe care am suferit-o cu toţii. Pentru mine este o mare consolare să ştiu că această compasiune exprimată de atât de mulţi oameni faţă de sora mea şi de fraţii mei şi că această afecţiune şi sprijin copleşitor vor fi extinse către întreaga noastră familie după această pierdere”, a declarat noul suveran britanic în debutul discursului său.

Totodată, Regele Charles al III-lea a aprobat un ordin conform căruia ziua funeraliilor defunctei suverane Elisabeta a II-a va fi decretată sărbătoare legală în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *