Mărturisirile unui cleric scoțian despre Regina Elisabeta a II-a. „Avea o memorie fenomenală pentru cineva de vârsta ei”

Un cleric scoţian care a luat cina cu Regina Elisabeta a II- a, cu câteva zile înainte de moartea ei, a povestit despre cum era suverana Marii Britanii cu câteva zile înainte să moară.

În calitate de moderator al Adunării Generale a Bisericii Scoţiei, reverendul Iain Greenshields a fost invitat săptămâna trecută să ţină o predică la biserica parohială locală pe care o frecventa de obicei Elisabeta când se afla la castelul Balmoral.

Suverana nu a participat la slujbă, dar Greenshields a cinat cu monarha în timpul vizitei sale.

”Trebuie să încep prin a spune că arăta destul de fragilă, dar avea 96 de ani bineînţeles… dar când s-a aşezat şi a început să vorbească ştiai că te afli în prezenţa reginei”, a declarat el.

”Avea pur şi simplu o abilitate remarcabilă de a te face să te simţi în largul tău şi chiar îşi făcuse temele. Ştia cu cine vorbeşte… şi avea o memorie fenomenală pentru cineva de vârsta ei”.

Ce amintiri avea Regina ElisabetaAmintirile se refereau la demnitari pe care îi cunoscuse, la un cal pe care îl deţinuse la un moment dat şi la copilăria ei.

”Eu sunt pastor în Dunfermline şi şi-a amintit că a avut un cal pe care îl chema Dunfermline cu mulţi ani în urmă, cred că era cu 40 de ani în urmă… care câştigase câteva curse pentru ea”, a spus Greenshields.

”Şi-a adus aminte de vremurile când era foarte tânără şi stătea la Balmoral, a vorbit foarte călduros de vremurile petrecute cu tatăl şi mama ei acolo… îmi amintesc că am întrebat-o câte ţări a vizitat, nu şi-a putut aminti câte au fost, dar a început să vorbească despre o mulţime de oameni pe care îi cunoscuse în diferite locuri din lume”.

Întrebat despre starea de spirit a reginei în timpul meselor pe care le-au luat împreună şi la care a luat parte şi prinţesa Anne printre alţii, Greenshields a spus: ”Foarte optimistă, foarte implicată cu toată lumea, întrebând pe fiecare cum îi merge… şi având grijă ca toată lumea să primească atenţia cuvenită şi să se simtă în largul său”.

Elisabeta a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii şi o prezenţă impunătoare pe scena globală timp de 70 de ani, s-a stins în pace joi după-amiază după ce starea ei de sănătate s-a deteriorat.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *