Grecia este pregătită de război. Ultimele declarații ale premierului grec Kyriakos Mitsotakis

În timpul vizitei oficiale pe care premierul grec Kyriakos Mitsotakis a efectuat-o în Franța, a declarat că ţara sa este “pregătită să înfrunte” orice ameninţare împotriva suveranităţii sale, referindu-se la Turcia.

Declarația vine, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că “ocupă” insulele sale din Marea Egee, care sunt greceşti, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea “sosi peste noapte” şi “să facă ceea ce este necesar”.

“Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru”, a declarat Mitsotakis, primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

El a citat cele şase avioane de luptă Rafale şi cele trei fregate de apărare şi intervenţie (DFI), cumpărate în martie de Atena şi a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa “provocărilor” Turciei.

“Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului”, a adăugat premierul grec.
Emmanuel Macron a denunţat la rândul său “provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei” şi a reiterat cu “claritate şi fermitate” sprijinul Franţei pentru Atena.

“Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală”, a spus el. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *