Holera face ravagii în Siria. Reprezintă o „ameninţare gravă pentru oameni”

Trei persoane au murit din cauza holerei în regiunile kurde ale Siriei, au anunţat, sâmbătă, autorităţile locale, care au cerut ajutor din partea comunităţii internaţionale pentru a limita răspândirea acestei maladii.

“Un număr mare de cazuri de holeră au fost raportate în regiuni din provinciile Raqaa şi Deir ez-Zor din nordul, respectiv din estul ţării”, a anunţat Departamentul de Sănătate dintr-o regiune autonomă kurdă într-un comunicat publicat din oraşul Al-Qamishli. 

O epidemie de holeră din mai multe regiuni din Siria reprezintă o „ameninţare gravă pentru oamenii din Siria şi din regiune”, a afirmat reprezentantul ONU în ţară, care a solicitat o reacţie urgentă pentru controlarea răspândirii acesteia.

Se crede că apariţia focarului are legătură cu irigarea culturilor cu apă contaminată şi cu faptul că sirienii beau apă din râul Eufrat, care traversează Siria de la nord la est, a declarat Imran Riza, coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria.

Distrugerea pe scară largă a infrastructurii naţionale pentru furnizarea de apă, după mai mult de un deceniu de război, face ca mare parte din populaţia siriană să se bazeze pe resurse nesigure de apă. Richard Brennan, director regional pentru urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a afirmat că agenţia a înregistrat opt decese din cauza bolii, începând cu 25 august până în prezent: şase în Alep, în nord, şi două în Deir al-Zor, în est.

„Aceasta este prima epidemie confirmată de holeră din ultima perioadă recentă… răspândirea geografică lasă loc îngrijorărilor, deci trebuie să acţionăm rapid”, a declarat el pentru Reuters într-o discuţie telefonică.

Epidemia are punctele centrale în regiunea nordică Alep, unde au fost înregistrate mai mult de 70% din totalul de 936 de presupuse cazuri, şi Deir al-Zor, unde au fost înregistrate 20% dintre acestea.

Un număr mai mic de posibile cazuri au fost declarate în Raqqa, al-Hasaka, Hama şi Lattakia. Numărul cazurilor de holeră confirmate în Alep este de 20, patru în Lattakia şi două în Damasc. Înaintea epidemiei recente de holeră, criza apei a provocat o creştere a numărului de cazuri de diaree, malnutriţie şi probleme dermatologice în regiune, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *