Drone pentru România. Licitație cu un singur ofertant

Un singur ofertant și-a depus dosarul pentru licitația organizată de MApN în legătură cu achiziția de drone pentru Armata română.

Gigantul israelian Elbit Systems propune Armatei române drone Watchkeeper X.

Procedura de achiziție a fost demarată pe data de 16 august 2022 după ce MApN a anulat prima licitație din considerente tehnico-birocratice.

În licitația precedentă de etapa I a trecut Elbit și IAI care propunea drone Tactical Heron. Așadar, o competiție între companiile israeliene. IAI a fost eliminată în faza a II, după ce nu a putut să se încadreze caietului de sarcini. E vorba de paragraful: Candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice către armate din state membre NATO, cel puţin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO care includ în configuraţie sistem IFF mod 5. 

Așadar, IAI nici măcar nu a mai depus ofertă în actuala procedură de achiziție reluată.

Dronele vor fi utilizate în special pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, dar vor putea fi și înarmate.

România va achiziționa 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.    

Subliniem că achiziția de drone Bayraktar TB2 care se va face prin procedură directă (G2G) se desfășoară separat de procedura de achiziție prin licitație, astfel că Armata română va fi înzestrată cu două tipuri de drone.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *