Rusia nu este primită la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Reacția purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova

Aproximativ 500 de demnitari străini sunt așteptați să participe la funeraliile reginei Elisabeta la Londra, invitațiile fiind trimise șefilor de stat din majoritatea țărilor cu care Marea Britanie are relații diplomatice.

Londra a decis să nu invite niciun reprezentant rus la funeraliile de luni ale Reginei Elisabeta a II-a, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre cele două ţări.

“Considerăm profund imorală această încercare britanică de a folosi tragedia naţională care a atins inimile a milioane de persoane în lume în scopuri geopolitice pentru o reglare de conturi cu ţara noastră”, şi-a exprimat regretul, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

“Este o blasfemie faţă de memoria Elisabetei a II-a”, a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a deplâns faptul că Regatul Unit foloseşte, în opinia sa, ofensivă rusă din Ucraina ca “pretext” pentru a nu invita niciun lider rus la funeraliile Elisabetei II-a, care vor avea loc luni, la Londra.

“De acum, elitele britanice sunt alături de nazişti”, a spus Zaharova, cu referire la importantul sprijin militar şi financiar oferit Kievului de Londra împotriva intervenţiei militare ruse.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a constituie un eveniment diplomatic de anvergură, la care sunt aşteptate peste 100 de capete încoronate, şefi de stat şi alte personalităţi.

Absenţa Rusiei este o dovadă a relaţiilor diplomatice extrem de tensionate între Moscova şi Londra de mai mulţi ani, de la cazul Skripal, în 2018, la conflictul din Ucraina.

Nici Myanmar, nici Afganistan şi nici Belarus nu au fost invitate la funeraliile reginei. De asemenea, Siria şi Venezuela nu vor fi invitate să asiste la slujbă, întrucât Marea Britanie nu are în prezent relaţii diplomatice cu aceste state.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *