Tensiuni majore în Ungaria. Un guvern din umbră atacă guvernul de la Budapesta

După ce Ungaria a fost criticată de Parlamentul European, afirmând că în această țară nu este democrație, s-a format un guvern din umbră, care consideră că sub guvernarea lui Viktor Orban, „Ungaria are probleme serioase”.

Acest guvern din umbră, Coaliţia Democrată (DK), aflată în opoziție în Ungaria, este condus de eurodeputata Klara Dobrev, iar vicepreședinte este Csaba Molnar.

DK este convinsă că ‘nimeni în Ungaria astăzi nu este mai calificat’ decât Dobrev pentru a conduce un cabinet din umbră, a adăugat Molnar, potrivit căruia eurodeputata, în calitate de vicepreşedinte al Parlamentul European, şi-a creat relaţii internaţionale cruciale pentru Ungaria.

Klara Dobrev îşi va face cunoscute planurile duminică, iar luni îi va prezenta pe membrii guvernului din umbră într-o conferinţă de presă, a anunţat Molnar.

El a spus că DK a decis să formeze un astfel de guvern întrucât consideră că ‘Ungaria are probleme serioase’. Guvernul Orban ‘a minţit poporul’ în campania pentru alegerile din primăvară şi apoi a ‘impus cel mai dureros pachet de austeritate de la schimbarea regimului’, a continuat Molnar.

Potrivit viceliderului DK, bilanţul guvernului constă în inflaţie, penurie de combustibili, o creştere de şapte ori a preţului la gaze, majorări de taxe, ‘afaceri mici ruinate’, criza costului vieţii şi ‘panică în privinţa facturilor la utilităţi’.

El a mai spus că Ungariei i se refuză accesul la fonduri UE din cauza ‘furtului care se petrece de 12 ani’.

Molnar l-a învinovăţit pe premierul Viktor Orban pentru criza costului vieţii în Ungaria, despre care a spus că va persista cât timp Orban va rămâne la putere.

Partidul Fidesz, aflat la guvernare, a reacţionat la anunţul făcut de DK, afirmând că poporul ungar nu vrea ‘un guvern Gyurcsany’.

‘Stânga a fost cea care a împins Ungaria pe marginea falimentului: ei au eliminat a 13-a pensie, au tăiat salariul pe o lună al profesorilor şi cadrelor medicale, au crescut preţurile la electricitate şi gaz, au renunţat la subvenţiile pentru familii, au lăsat mii de oameni fără locuinţă’, a adăugat Fidesz.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *