Premierul ungar Viktor Orban a comis-o din nou. Cu capul plecat în fața Moscovei, atacă furibund Europa

La Kötcsé, un mic sat din apropiere de Lacul Balaton, Ungaria, unde premierul Viktor Orban a efectuat o vizită pentru a marca începutul sezonului de toamnă pentru Fidesz, a ținut un discurs rasist, asemănător celui rostit la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, din România.

Kötcsé este un mic sat din județul Somogy, în apropiere de Lacul Balaton, considerat o destinație de vacanță preferată de mulți politicieni din Ungaria.

Războiul din Ucraina a fost, bineînțeles, unul dintre subiectele principale ale discursului lui Orban. Viktor Orbán a spus, printre altele, că se va opune prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei, războiul ar putea dura până în 2030, iar Ucraina ar pierde o treime sau jumătate din teritoriu.

Potrivit premierului, războiul a fost local, dar Occidentul a intervenit, făcându-l global, iar acum Europa ”își trage în picior” cu sancțiunile pe care le impune.

Criza energetică provocată de sancțiuni ar putea bloca până la 40% din industria europeană în această iarnă, a mai prezis Orbán. Se așteaptă ca liderii europeni să poarte discuții în toamnă cu privire la prelungirea pachetului de sancțiuni pentru încă șase luni, iar premierul a declarat că ar trebui depuse eforturi pentru a preveni acest lucru.

Premierul este conștient că este aproape singurul dintre liderii statelor membre care adoptă această poziție, dar, referindu-se la alegerile din Italia din septembrie, a mai spus că ”sperăm că până atunci se va forma un guvern în Italia care să ne sprijine în acest sens”.

Orbán a declarat că adoptarea sancțiunilor arată că Europa nu are un lider care să recunoască interesele continentului și să acționeze în consecință, și care să-i convingă pe ceilalți să facă același lucru.

În discursul său, Viktor Orban a reiterat linia de gândire pe care a exprimat-o deja la Băile Tusnad, în România, potrivit căreia zona euro și chiar Uniunea Europeană însăși s-ar putea destrăma până în 2030.

El a mai spus că, până în 2040, imigranții musulmani vor fi majoritari în orașele franceze și că acest lucru s-ar putea întâmpla și în alte orașe și capitale ale UE. În acest caz, însă, va trebui ”să ne reevaluăm relațiile cu aceste capitale, deoarece este discutabil cât de europeană poate fi numită o țară în care naționalitățile europene indigene sunt reduse la o minoritate de câteva municipalități”.

Pe de altă parte, cei patru de la Visegrád vor fi un centru puternic de putere până atunci, a mai spus Viktor Orban. Premierul a recunoscut că această cooperare este ”în criză din cauza războiului”, dar o depășire a crizei este posibilă, mai ales că guvernele liberale de la Bratislava și Praga ”se clatină și ar putea fi ușor să existe în ambele țări guverne cu care Fidesz să formeze o alianță”.

Premierul a mai spus că Europa nu este pregătită pentru ascensiunea noilor actori în politica globală (în primul rând China) și că a văzut cât de eficient a fost capitalismul de stat chinez și că, prin urmare, ar dori să dezvolte un model economic similar în Ungaria.

Viktor Orban și-a dat arama pe față în România

La sfârșitul lunii iulie, premierul Viktor Orbán s-a dezlănțuit împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene, într-un discurs care a atras imediat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni. Discursul a fost susținut în Băile Tușnad (România), la un eveniment organizat în localitate și la care a participat inclusiv liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta nu a taxat în niciun fel declarațiile rasiste ale lui Orban, ba chiar i-a găsit explicații.

În schimb, atât ceilalți lideri politici din România, societatea civilă și cea mai mare parte a comunității de istorici și persoane publice și-au arătat consternarea față de afirmațiile deplasate făcute de premierul de la Budapesta.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au adoptat, de asemenea, o declaraţie comună prin care au condamnat declaraţiile deschis rasiste ale premierului ungar Viktor Orbán și au subliniat că aceste afirmaţii reprezintă încălcări ale valorilor europene.

La începutul lunii septembrie au avut loc audieri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din România, în cazul declarațiilor rasiste ale lui Orban.

După episodul de la Băile Tușnad, premierul Nicolae Ciucă și partenerul de guvernare Marcel Ciolacu au făcut pace cu extremiștii lui Viktor Orban din România și au pus batista pe țambal în relația cu UDMR, aflat la guvernare alături de PNL și PSD.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *