Germania a aprobat vânzarea a 18 obuziere moderne de tipc RCH-155 către Ucraina

Berlinul a dat undă verde achiziției de obuziere RCH-155 de către Ucraina, care a depus solicitarea în urmă cu două luni.

 Este vorba de 18 obuziere produse de Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Contractul se ridică la suma de 216 milioane de euro.

Se estimează că livrările obuzierelor vor începe în 2025 după ce KMW nu a dorit să înceapă producția armamentului până nu a fost obținut acordul guvernului federal. 

De asemenea, în fața valului de critici ca urmare a relației privilegiate pe care o are cu Federația Rusă, Germania a început în cele din urmă să livreze armament Ucrainei, chiar dacă e departe de ritmul altor state precum SUA, Marea Britanie ori țările baltice.

În ceea ce privește obuzierele, Ucraina a primit deja astfel de armament german, în speță PzH 2000, care sunt deja folosite de forțele ucrainene.

Totodată, la începutul acestei luni Germania a anunțat că va livra încă 5 sisteme autopropulsate Ghepard către Ucraina, ajungând astfel la 20. Mai mult, Germania va trimite în premieră Ucrainei un radar contrabaterie Cobra. 

Pe lângă tunurile autopropulsate „Ghepard” (Gepard), Berlinul a mai trimis și o stație radar de tip ”Cobra”, cu ajutorul căreia militarii ucraineni pot descoperi pozițiile de tragere ale artileriei rusești.

În ultimul pachet militar pe care Berlinul l-a aprobat pentru Ucraina, nemții vor dona lansatoare de rachete multiple Mars II. Mnistrul german al Apărării, Christine Lambrecht a declarat totodată că Germania va mai furniza Ucrainei încă 2 Mars II MLRS, dar și 50 de vehicule blindate Dingo.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *