Sclavie modernă în Belgia. Anchetă a Procuraturii Muncii din Leuven

Secretarul ABVV (n.r. – Federația Generală a Muncii din Belgia), Bert Increasehe, a raportat recent, că aproximativ 40 de muncitori sezonieri polonezi și români de la o companie de fructe din Bekkevoort, în Flandra, Belgia, nu au primit nicio plată pentru munca lor.

Muncitorii au fost nevoiți să trăiască și în condiții „deplorabile” pe moșie.

„Sclavie modernă”, spune Bert Increasehe. El susține că Federația a fost informată prin intermediul uniunii sociale europene. Muncitorii nu ar fi fost plătiți timp de două săptămâni. Potrivit secretarului ABVV, compania nu era în regulă cu formularele corecte pentru angajați. În acest fel, compania a putut evita plata contribuției la asigurările sociale. 

În perioada în care muncitorii sezonieri au fost prezenți pentru a lucra la fermă, aceștia nu ar fi avut nicio masă sau măcar apă, ci ar fi putut să mănânce doar merele pe care le creștea compania. Condițiile de igienă erau „îngrozitoare”. Între timp, majoritatea celor 40 de angajați ar fi plecat deja în țara natală din cauza situației. Mai sunt în acest moment doar șapte muncitori la fermă. 

Procuratura Muncii din Leuven a fost informată cu privire la acest caz și confirmă că o anchetă este în desfășurare. Compania însăși a refuzat să comenteze acuzațiile.

Populația de lucrători independenți din Belgia include acum 13% dintre antreprenorii străini, iar românii sunt în frunte, înaintea olandezilor și francezilor.

Belgia are din ce în ce mai mulți lucrători independenți și, printre aceștia, o proporție tot mai mare de persoane de naționalitate străină. Românii ocupă primul loc, înaintea olandezilor, francezilor și italienilor, în această ordine. Independenții români se află de câțiva ani pe primul loc în acest clasament, dar și-au sporit și mai mult avansul în ultimii ani, după cum arată o analiză realizată de Sindicatul Neutru al Independenților (SNI) pe baza de statistici de la Institutul National de Asigurari Sociale pentru Independenti (Inasti).

Populația totală a independenților activi din Belgia a crescut de la 1.182 la 1.230 milioane de persoane din 2020 până în 2021. Numărul persoanelor care desfășoară activități independente străine a crescut în același timp de la 150.483 până la 160.839. Ponderea lor în total a ajuns la 13,07% la sfârșitul lui 2021, față de 12,72% cu un an mai devreme și 11,03% cu patru ani mai devreme. „Dacă comparăm cu 2017, este o progresie spectaculoasă”, notează SNI în comunicatul său de presă. „În cinci ani, numărul persoanelor care desfășoară activități independente de naționalitate străină a crescut astfel cu 34,02%”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *