Rusia organizează referendumuri în regiunile ocupate din Ucraina. Planurile Moscovei condamnate de NATO

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit “încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”.

Rusia a recunoscut așa-zisa independență a regiunii Donețk pe 21 februarie 2022, înainte de invadarea Ucrainei.

Autoritățile de la Kiev au subliniat că nu vor recunoaște rezultatele și că acest așa-zis referendum nu va schimba nimic.

“Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

“Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o “mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze “toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv nucleare, pentru a “se apăra”.

Referendumurile de alipire la Rusia vin în contextul în care armata ucraineană avansează cu rapiditate pe teritoriile ocupate de armata rusă, forțându-i pe soldații ruși să se retragă în grabă și să-și abandoneze armamentul și vehiculele militare.

Pentru a-i încuraja pe politicienii instalați de Moscova pe teritoriile ocupate din Ucraina să organizeze referendumuri, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a spus că referendumurile sunt esențiale pentru alipirea la Rusia. Medvedev a avertizat că odată devenite teritoriu rus, Rusia va putea da un răspuns militar pe măsură.

„Pătrunderea pe teritoriul rus este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare”, a postat Medvedev pe Telegram. „Acesta este motivul pentru care referendumurile (de alipire la Rusia, n.r.) sunt atât de temute la Kiev și în Occident.”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *