Scandal mare la ONU. Anunțul premierului britanic Liz Truss a scos din sărite pe palestinieni

La sesiunea de miercuri a lucrărilor ONU, care se desfășoară la New York, Statele Unite, premierul britanic Liz Truss l-a anunțat pe omologul său israelian, Yair Lapid, despre intenţia sa de a “revedea amplasamentul actual al ambasadei britanice în Israel”.

Palestinienii au făcut cunoscut joi că orice decizie a Marii Britanii de a “revedea amplasamentul actual” al ambasadei lor în Israel ar fi o “încălcare flagrantă a dreptului internaţional”.

O astfel de hotărâre ar merge pe urmele controversatei decizii luate în 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump de a reloca ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, stârnind astfel furia palestinienilor care aspiră să facă din partea de est a oraşului capitala viitorului lor stat.

“Îi mulţumesc bunei mele prietene, premierul britanic Liz Truss, care a anunţat că priveşte favorabil mutarea ambasadei Marii Britanii la Ierusalim”, a scris joi Yair Lapid pe Twitter.

Această eventuală decizie a stârnit o puternică nemulţumire din partea palestiniană.

“Este extrem de regretabil că premierul Truss, în cursul primei sale apariţii la ONU, se angajează să încalce potenţial dreptul internaţional, promiţând o +revizuire+ a amplasamentului ambasadei britanice în Israel”, a declarat joi ambasadorul palestinian în Marea Britanie, Hossam Zomlot, pe Twitter.


“Orice mutare a ambasadei ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a subliniat diplomatul palestinian.

Hossam Zomlot a adăugat că acesta “ar submina soluţia cu două state şi ar inflama o situaţie deja volatilă la Ierusalim şi în restul teritoriilor ocupate(…) O astfel de promisiune este imorală, ilegală şi iresponsabilă!”.

Marea majoritate a ţărilor se abţin de la relocarea ambasadele lor la Ierusalim, deoarece nu recunosc legitimitatea ocupaţiei israeliene a părţii sale de est din 1967.

Ierusalimul adăposteşte atât cel mai sfânt loc al iudaismului, cât şi al treilea cel mai sfânt loc al islamului.

Preşedintele american Joe Biden a reînnoit apelul de lungă durată al Washingtonului în favoarea unei soluţii cu două state, dar nu a revenit asupra deciziei controversate a lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *