Președintele american Joe Biden, avertizează: „Vom impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe”

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia, care va dura până marţi.
Moscova intenționează să invoce aceste așa-zise referendumuri pentru a anexa părți din teritoriul ucrainean.

Statele Unite “vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe” dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina, a avertizat vineri preşedintele american Joe Biden într-un comunicat de presă.

“Referendumurile Rusiei sunt un simulacru, un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forţa părţi ale Ucrainei”, a denunţat preşedintele american, care a adoptat deja mai multe seturi de sancţiuni economice şi financiare împotriva regimului Putin.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, va fi una rapidă.

Un semn că așa-zisele referendumuri fac parte dintr-o strategie mai amplă este și faptul că marți, 20 septembrie, Duma a adoptat în regim de urgență, în a doua și a treia lectură, legi care înăspresc pedepsele pentru infracțiuni comise după declararea mobilizării și a stării de război, inclusiv capitularea voluntară, și pentru refuzul de a urma ordine de stat în domeniul apărării.

O zi mai târziu, miercuri, 21 septembrie, Vladimir Putin anunța că a decis o mobilizare parțială în Rusia. Ar fi vorba, despre 300 de mii de rezerviști.

Fostul președinte rus, acum șef al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a scris pe Telegram că anexarea părții ucrainene a Donbasului la Rusia ar fi o „restaurare a justiției istorice”. El a insistat că este esențial ca separatiștii sprijiniți de Moscova în estul Ucrainei să organizeze referendumuri de alipire la Rusia pentru a-și apăra interesele.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *