Rușii fug din țară de teama mobilizării. Ani grei de închisoare pentru dezertori

Protestele au reînceput în Rusia sâmbătă, oamenii protestând împotriva războiului din Ucraina și a mobilizării forțate a rușilor. Participanții la acțiuni sunt reținuți.

Soldații ruși care dezertează, refuză să lupte, nu se supun ordinelor sau se predau inamicului riscă acum 10 ani de închisoare.

Putin a promulgat sâmbătă legea care aduce pedepse mai aspre pentru soldați, după ce proiectul a fost aprobat la începutul acestei săptămâni de camerele parlamentului.

Conform legii anterioare, soldații care dezertau riscau cinci ani de închisoare.

Decizia vine ca urmare a informațiilor conform cărora unii soldați ruși din Ucraina au refuzat să lupte, precum și a rapoartelor privind recruții care au fugit din țară pentru a evita să fie trimiși pe linia frontului.

Autoritățile ruse au arestat sâmbătă peste 700 de persoane în timpul manifestațiilor împotriva mobilizării rezerviștilor.

Oamenii s-au adunat în mai multe orașe din Rusia, în timp ce mii de bărbați fug din Rusia – cu temeri tot mai mari legate de o mobilizare care ar putea fi extinsă dincolo de rezerviști.

Rușii fug „pe capete” din țară

Autoritățile ruse au recunoscut sâmbătă că se confruntă cu un aflux „semnificativ” de mașini care încearcă să ajungă în Georgia, pe fondul decretului privind mobilizarea rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina.

Astfel, aproximativ 2.300 de vehicule se aflau doar la un singur punct de trecere a frontierei.

„Există o mare acumulare de vehicule private, aproximativ 2.300 în total, care au sosit în Republica Osetia de Nord și stau la coadă pentru a trece prin punctul de control Verkhni Lars”, a declarat Ministerul de Interne al republicii ruse de la granița cu Georgia.

Din cauza afluxului, „trecerea frontierei este dificilă”, a adăugat ministerul, făcând apel la ruși să nu încerce să părăsească țara. Ministerul a anunțat desfășurarea unor efective suplimentare de poliție pentru a „asigura siguranța rutieră”.

n timp ce unii ruși se tem, de asemenea, că frontierele ar putea fi închise în curând, trecerile terestre au fost, de asemenea, luate cu asalt. Pe lângă Georgia, frontierele cu Kazahstan și Mongolia au înregistrat, de asemenea, un aflux de persoane de la anunțul mobilizării, fiind raportate cozi de câteva ore pentru a trece granița.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *