Planurile Moscovei după referendumul din zonele ocupate din Ucraina. „Toate legile și doctrinele Federației Ruse, inclusiv cea nucleară, se vor aplica”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat, în cadrul conferințelor de presă de la ONU, că toate legile și doctrinele Federației Ruse, inclusiv cea nucleară, se vor aplica și noilor teritorii dacă vor fi consacrate în Constituția țării.

„Întregul teritoriu al Federației Ruse, care este consacrat și poate fi consacrat suplimentar în Constituția Federației Ruse, se află cu siguranță sub protecția deplină a statului, acest lucru este absolut firesc. Toate legile, doctrinele, conceptele, strategiile Federației Ruse se aplică întregului său teritoriu”, a declarat Lavrov,răspunzând la întrebarea dacă doctrina nucleară a Federației Ruse va fi extinsă la noi regiuni dacă acestea vor vota în favoarea aderării la Rusia în timpul referendumurilor.

Moscova susține că 93% dintre persoanele care au votat în prima zi a așa-zisului referendum pe care l-a comandat în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie ar fi votat în favoarea aderării la Rusia.

Comentând declarațiile privind un răspuns iminent al SUA în cazul în care noi teritorii se alătură Rusiei, ministrul a precizat: „Nu m-aș angaja în nicio prognoză sumbră aici”.

„Nu am auzit că Statele Unite amenință cu vreo lovitură, am auzit că președintele Biden a spus că, dacă vor avea loc referendumuri și rezultatele acestora vor fi adoptate, Rusia se va confrunta cu alte sancțiuni „din iad”, sau din altă parte … Dacă se avansează o teză amenințătoare că Rusia va fi lovită, voi citi acest text, nu știam că Statele Unite și Ucraina sunt aliați legați de un lanț atât de periculos”, a adăugat el.

Lavrov a precizat că Statele Unite, ca și alte țări occidentale, nu s-au declarat parte în conflictul din Ucraina și, prin urmare, trebuie să respecte convențiile internaționale care interzic furnizarea de nave de război, muniții și orice echipament militar.

„Adică, furnizând arme Kievului, Statele Unite și Uniunea Europeană și NATO nu pot pretinde statutul de neutre, adică nu pot pretinde că nu participă la conflict”, a adăugat ministrul rus de externe.

El a subliniat că Statele Unite trimit arme Ucrainei, furnizează informații și date prin satelit, ceea ce înseamnă că „nu sunt deloc neutre în această situație și sunt parte la conflict”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *