Maghiarul Tanczos Barna îl vrea exclus pe occidentalul Edison. Bani de la buget pentru înlocuirea becurilor cu filament cu diode emițătoare de lumină (LED)

Becurile cu filament incandescent, invenția americanului Thomas Alva Edison, vor fi excluse din tot mai multe cămine și locuri particulare, în urma unui efort guvernamental de susținere a economiei de energie, prin înlocuirea echipamentelor și tehnologiei vechi, cu una mai nouă și mai puțin consumatoare. Astfel, programul „Rabla pentru becuri” ar putea fi lansat cel târziu la sfârşitul lunii octombrie 2022, dacă modificarea bugetului Administraţiei Fondului de Mediu, va fi în acor cu planurile decarate.

Ministerul Mediului a publicat ghidul programului prin care vrea să-i convingă pe români să-şi schimbe becurile vechi cu unele care consumă mai puţin. Pentru asta ar urma să primească de la stat tichete valorice în sumă de 200 de lei.

Tanczos Barna, ministru al Mediului, a declarat: Dacă acest program are succes, dacă există cerere reală din partea cetățenilor și dacă vor fi probabil sute de mii de cetățeni care se vor înscrie în acest program, anul viitor, în bugetul anului viitor printr-o schemă lansată anul viitor, printr-o nouă cerere de repunere dintre cele de finanțare sau de alocare de vouchere putem să continuam programul și anul viitor.

Lucian Ionescu

Foto: Alessandro Bianchi via Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *