După 100 de ani de universitate românească și 440 de ani de tradiţie academică, UBB sărbătorește 150 de ani de învățământ maghiar

După ce conducerea austriacă a Imperiului Habsburgic a acceptat, în 1867, compromisul și a primit Ungaria în conducerea statală, în Transilvania, care a fost alipită atunci Ungariei, a început era învățământului în limba maghiară. Chiar dacă românii se descurcau cu greu în a supraviețui asimilării feroce impuse de politicienii unguri în acea perioadă, învățământul universitar maghiar de la Cluj-Napoca are, fără îndoială meritele sale în progresul unor segmente ale societății ungare din perioada 1872-1919. Toleranța trebuie să învingă și să facă imposibil ca puseele naționaliste agresive să revină.

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca marchează, printr-un moment festiv, împlinirea a 150 de ani de învăţământ universitar în limba maghiară în România.

„Miercuri, 12 octombrie 2022, în Aula Magna a Universităţii, comunitatea academică a UBB sărbătoreşte 150 de ani de învăţământ universitar maghiar în România! Universitatea maghiară din Cluj a avut o istorie complexă, care a marcat în bine un număr impresionant de absolvenţi. Astfel, aceasta continuă tradiţia Universitas Claudiopolitana, începută în 1581 cu educaţia în limba latină, la care s-a adăugat ulterior şi limba germană şi va fi transformată în 1919, de Regele Ferdinand, în Universitatea românească din Cluj, aceasta din urmă evoluând în ceea ce numim astăzi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Dacă Universitas Claudiopolitana a conferit primele titluri de doctor de pe teritoriul actual al ţării (primul identificat până acum din 1715), Universitatea maghiară din Cluj a oferit din 1872 primele titluri de doctor şi de Doctor Honoris Causa în formatul modern, humboldtian”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de UBB.

Potrivit sursei citate, şcolile de ştiinţă ale Universităţii din Cluj erau recunoscute la nivel internațional și în perioada învățământului exclusiv în limba maghiară, şcoala de matematică, spre exemplu, reunindu-i pe unii dintre cei mai importanţi matematicieni ai vremurilor respective, în această perioadă Henri Poincare devenind şi Doctor Honoris Causa al acestei universităţi.

„Dacă în 2019 am sărbătorit 100 de ani de universitate românească, iar în 2021 am sărbătorit 440 de ani de tradiţie academică (inclusiv tradiţia învăţământului în limba germană), este momentul acum să onorăm 150 de ani de universitate maghiară. Deşi învăţământul superior în limba maghiară exista deja la Cluj prin institute/academii, unele derivate din Universitas Claudiopolitana, învăţământul maghiar în universitate începe pe teritoriul actual al ţării cu această instituţie academică fondată în 1872, care va include infrastructura şi personalul acestor instituţii de învăţământ superior preexistente”, declară, conform comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *