Cel mai modern tanc aruncat în luptă de ruși – încă un exemplar pierdut în fața apărătorilor ucraineni

Tancul T 90M Proryv (Străpungerea) se pare că a fost din nou „străpuns” de armele ucrainene, după cum o arată filmările recent publicate, în care poate fi observat un exemplar, cu trapele deschise și fumegânde. Filmulețul cu pricina a fost publicat pe reţele de socializare de un jurnalist ucrainean – Iuri Butusov, redactor-șef al portalului ucrainean „Cenzor.net”

Pierderea modernului echipament de către soldații ocupanți, din armata Federației Ruse, a avut loc ca urmare a unei bătălii purtate în apropiere de Bakhmut, regiunea Donețk. Restul datelor referitoare la tancul distrus au fost păstrate sub tăcere, în special cum şi în ce mod a fost distrus, singurul detaliu evidențiat fiind evacuarea de fum serios prin trapele de acces ale turelei. Bănuiala că echipajul a reușit să se salveze pare rezonabilă.

Potrivit analiştilor militari de Oryx, acesta ar fi al patrulea tanc T-90M pe care armata rusă în pierde pe frontul din Ucraina, de la începutul agresiunii militare din 24 februarie 2022. Primul  T-90M „Străpungerea” a fost distrus pe 4 mai, într-un sat din regiunea ucraineană Harkov.

În același timp, Forțele Armate Ucrainene au capturat, luna în septembrie a.c., un tanc T-90M, în timpul contraofensivei duse în regiunea Harkov.

Primul lot de tancuri modernizate T-90M Străpungerea a intrat în dotarea forțele armate ruse în primăvara anului 2020. Astfel, T-90M Proryv este cel mai nou şi modern tanc pe care armata rusă îl are în dotare în acest moment.

Modelul T-90M 2017 este îmbunătățit în termeni de protecție, mobilitate și putere la foc. T-90M a fost testat de armata rusă în timpul exercițiului militar Zapad-2017, care a avut loc în perioada 14-20 septembrie 2017.

Primele livrări ale tancurilor T-90M „Străpungerea” către forţele armate ruse au început în luna aprilie 2020. Testele finale ale tancului principal de luptă T-90M Străpungere-3 au fost efectuate cu succes în februarie 2020. 

Conform informaţiilor disponibile în presa rusă, T-90M a primit o turelă nouă, care diferă de cea a modelului produs în serie. Un alt avantaj al ultimei variante de tanc T-90M este faptul că acesta poate face schimb de informaţii, în timp real, cu alte blindate sau vehicule militare, aflate pe câmpul de luptă.

Alte caracteristici: T-90M Proryv dispune de un tun de tip 2A46M-4 de 125 mm şi un încărcător automat; un nou sistem de ochire care poate lovi ţintele pe timp de zi sau noapte; are un blindaj compozit reactiv superior, similar cu cel al tancului rusesc T-14 Armata; designul modelului T-90M Proryv-3 2017 este similar cu toată familia T-90 tanc principal de luptă ; un motor mai puternic, de 1.500 cai putere; poate atinge 60 km / h cu o autonomie maximă de croazieră de 550 de km.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *