După ani de străduinţe, Vladimir Putin zdrobeşte unul dintre ţelurile cele mai dragi lui. Rusia, ameninţată să dispară

După ce s-a luptat cu factorii care loveau puternic în puterea Federaţiei Ruse, putere care vine, în primul rând, din numărul populaţiei pe care aceasta o are, prin implementarea unor politici economice, de încurajare a natalităţii şi familiilor, precum şi de scădere a alcoolismului, care sporea mortalitatea, Vladimir Putin îşi vede acum distrus unul dintre proiecte cele mai apropiate sufletului său – stabilizarea demografică. Acum, pe lângă zecile de mii de victime de pe câmpul de luptă și miile din spatele liniilor frontului, înrolarea a 300.000 de rezerviști și fuga masivă a sute de mii de bărbați în străinătate aduc la realitate coşmarurile oricărui lider care visează dăinuirea poporului pe care îl conduce.

Guvernul aflat la putere în Rusia urmărea realizarea strategiei lui Putin ca scăderea populației să înceapă să se inverseze, în 2022. Cu toate acestea, cu câteva săptămâni înainte ca mobilizarea parțială să fie anunțată, în septembrie 2022, un raport intern a arătat că oficialii ajunseseră deja la concluzia că acele țintele erau nerealiste.

Găsind printre cauze consecințele coronavirusului și fluxurile de migrație, raportul a propus în schimb o revizuire care prevedea o scădere cu 416.700 de persoane în 2030.

Dacă operațiunile militare vor continua în următoarele luni, așa cum este de așteptat, Rusia ar putea înregistra mai puțin de 1,2 milioane de nașteri anul viitor, cel mai mic număr din istoria modernă, potrivit lui Igor Efremov, cercetător și specialist în demografie la Institutul Gaidar din Moscova. Totalul deceselor în Rusia este în medie de aproape 2 milioane anual, deși numărul a crescut în timpul pandemiei și s-a apropiat de 2,5 milioane anul trecut.

„Lovitura principală adusă natalității va fi indirectă, deoarece majoritatea familiilor vor avea orizontul de planificare complet distrus, drept consecință (a continuării invaziei – n.r.)”, a spus Efremov. „Iar impactul va fi mai puternic cu cât mobilizarea va dura mai mult.”

Demografia nefavorabilă din teritoriile ucrainene, pe care Putin intenționează să le anexeze, este probabil să se adauge provocărilor cu care se confruntă Rusia din cauza poverii în creștere a populației, au declarat economiștii Renaissance Capital, într-un raport din această lună.

În timp ce traumele demografice se desfășoară de obicei de-a lungul deceniilor, consecințele invaziei fac ca cele mai grave scenarii să fie mai probabile – și mult mai devreme decât ne-am aștepta.

Mobilizarea dă peste cap familiile. Este probabil cel dificil moment din toate timpurile pentru demografia rusă. Numărul femeilor aflate la vârsta fertilă a scăzut cu aproximativ o treime în ultimul deceniu. De asemenea, coincide cu una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității din lume, precum și cu o piață a muncii epuizată și gri, alături de fluxurile de imigrație și de îndoiala că Rusia are capacitatea de a atrage lucrători din străinătate.

Pentru Putin, care tocmai a împlinit 70 de ani, demografia rusă a fost de multă vreme o problemă existențială și chiar anul trecut a declarat că „salvarea poporului Rusiei este prioritatea noastră națională de vârf”. El a condus eforturile de a câștiga timp cu politici costisitoare care au contribuit la o creștere semnificativă a longevității și au variat de la plăți forfetare pentru proaspete mame la scutiri ipotecare pentru familii.

Dar pe măsură ce Rusia se apropia de invadarea Ucrainei, în februarie, nu se vorbea despre suprapunerea planului cu cel mai mortal an (2021) de după al Doilea Război Mondial – agravat de pandemie. Căderea intervine după ce, în 2013, Rusia a cunoscut o creștere naturală pozitivă pentru prima dată din 1992. În 2015, cu o rată de fertilitate de 1,78 copii pe femeie, Rusia a avut cea mai mare rată a natalităţii dintre toate țările din fostul bloc socialist, cu excepţia provinciei Kosovo.

Continuarea campaniei militare și mobilizarea până la sfârșitul primăverii viitoare ar fi ceva „catastrofal”, potrivit lui Efremov, scăzând probabil nașterile la doar 1 milion, în cele 12 luni până la jumătatea anului 2024. Rata fertilității poate ajunge la 1,2 copii per femeie, a spus el, un nivel pe care Rusia l-a văzut o singură dată, în 1999-2000.

Este necesară o rată de fertilitate de 2,1 pentru a menține populațiile stabile, fără migrație.

„Este probabil ca, în condiții de incertitudine, multe cupluri să amâne pentru ceva timp facerea de copii, până când situația se va stabiliza”, a spus Elena Ciurilova, cercetător la Laboratorul Internațional pentru Populație și Sănătate al Școlii Superioare. „În 2023, vom vedea probabil o nouă scădere a natalității.”

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *