Românii din județul Harghita, discriminați tăcut? Acuzații de înăbușire a posibilităților de dezvoltare

O situație semnalată încă din anii 2008-2010 îi nemulțumește pe românii din județul Harghita, locuitori preponderent ai zonei de nord a județului. Este vorba de distribuirea pe criteriu etnic a fondurilor destinate dezvoltării, alocate de autoritățile locale, formate exclusiv din reprezentanți ai UDMR. Argumentele aduse de reprezentanții românilor, constând în sumele alocate unor localități maghiare și unora românești, par grăitoare.

Din această cauză, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) condamnă, într-o postare pe o reţea de socializare, „discriminarea instituţională săvârşită prin repartizarea inegală şi inechitabilă” de către Consiliul Judeţean Harghita a fondurilor către comunităţile româneşti din acest judeţ.

FCRCHM denunță faptul că sumele propuse spre alocare localităţilor româneşti din nordul Harghitei sunt mult mai mici decât cele propuse pentru localităţile maghiare, subliniind că repartizarea sumelor pe criteriu etnic reprezintă o practică inacceptabilă.

„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) condamnă discriminarea instituţională săvârşită prin repartizarea inegală şi inechitabilă a fondurilor către comunităţile româneşti din Harghita. Localităţile româneşti din nordul judeţului Harghita nu au primit, joi, îndelung aşteptatele fonduri pentru dezvoltare. Reprezentanţii partidelor aflate la guvernare nu au ajuns la consens în cadrul Consiliului Judeţean Harghita în privinţa repartizării sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs, pentru zona de nord a judeţului. Întrucât s-a propus spre alocare comunelor Sărmaş, Gălăuţaş, Corbu, Bilbor şi municipiului Topliţa în total 1,023 de milioane de lei deşi însumează 24.668 de locuitori (27.668 de locuitori cu tot cu Tulgheş), în timp ce altor localităţi din Bazinul Gheorgheni, precum comuna Remetea, cu o populaţie de 6.165 de locuitori a primit un milion de lei, aproape dublu faţă de municipiul Topliţa (513.000 de lei) care numără 13.929 de locuitori; comuna Ciumani, cu 4.328 de locuitori, care a primit 900.000 de lei, oraşul Borsec, cu o populaţie de 2.585 de locuitori, căruia i s-a repartizat suma de 800.000 de lei sau comuna Ditrău – 5.483 de locuitori – căreia i s-au alocat 700.000 de lei. Sunt necesare fonduri pentru dezvoltarea acestor localităţi, iar repartizarea sumelor pe criteriu etnic reprezintă o metodă inacceptabilă!”, se arată în postarea de pe Facebook a FCRCHM.

Consilierul judeţean PNL, Teodor Dobrean, a explicat, pentru AGERPRES, că grupurile PSD şi PNL din Consiliul Judeţean nu au fost invitate la discuţii de către fracţiunea UDMR din zona Gheorgheni pentru distribuirea acestor sume, iar propunerile pentru alocarea de fonduri, făcute în şedinţa ordinară, de joi, 13 octombrie, au fost mult mai mici decât cele convenite la începutul anului, la discuţiile pentru întocmirea bugetului.


Teodor Dobrean a expus faptul că, pentru municipiul Topliţa, s-a convenit alocarea sumei de un milion de lei, dar propunerea făcută de grupul UDMR a fost de jumătate din aceşti bani, iar pentru unele comune cu populaţie preponderent românească s-a propus doar o treime din suma convenită.

Ţinând cont de această situaţie, consilierii PNL şi PSD au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor prin care se distribuiau bani localităţilor din Bazinul Gheorgheni, inclusiv celor cu populaţie maghiară, aceastea urmând să fie puse în dezbatere la o viitoare şedinţă extraordinară de CJ.

„S-a decis scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre care vizau localităţile din Bazinul Gheorgheni-Topliţa, inclusiv cele maghiare, pentru a se redistribui sumele, astfel încât localităţile româneşti să primească sumele cuvenite”, a precizat consilierul liberal.

El a ţinut să puncteze că, la începutul anului, sumele se împart pe cele trei zone, Ciuc, Odorhei, respectiv Gheorgheni, iar fracţiunile politice din zonele respectiv trebuie să discute, împreună cu majoritatea UDMR, împărţirea banilor, lucru care, în zona Gheorgheni, nu s-a discutat.

„Distribuirea pe Bazinul Gheorgheni nu s-a discutat, liderii UDMR ai zonei Gheorgheni venind cu aceste propuneri unilateral, fără să consulte şi primarii localităţilor româneşti şi reprezentanţii în Consiliul Judeţean ai comunităţii româneşti.(…) Ne-am trezit cu sumele acestea pur şi simplu, lucru cu care nu am fost de acord de la bun început şi am făcut tot posibilul ca aceste sume să se dezbată într-un mod corect. Sperăm, încă o dată, ca până la următoarea şedinţă să se găsească consens, pentru ca sumele să fie corect distribuite. Consider că e o criză generată de către atitudinea grupului UDMR din zona Gheorgheni, care nu a consultat şi celelate partide politice din zona de Nord la distribuirea sumelor aflate la dispoziţia Consiliului Judeţean. Şi consider că este o problemă cu distribuirea sumelor din pixul unor lideri politici, lucru cu care nu suntem de acord pentru că, prin acest mod de distribuire, comunitatea românească este discriminată şi privată de nişte sume care i se cuvin în mod normal, pentru a derula investiţii, pentru a se dezvolta”, a arătat Teodor Dobreanu.

Politicianul român mai ţinut să puncteze că militează pentru o dezvoltare echilibrată a judeţului şi nu pentru una pe criterii etnice, pentru că, prin lipsa de investiţii, zona de nord a judeţului, locuită preponderent de români, este supusă la subdezvoltare.

De menționat că, în trecut, politicienii maghiari care conduceau propunerile de finanțare către situații similare, se apărau în fața acuzelor prin argumente referitoare la o „lipsă de calitate” a proiectelor de dezvoltare depuse de edilii localităților românești.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *