Operațiunea „Balaurul”: militari și tehnică de luptă franceză au pornit spre România. Reacție la acțiunile Rusiei

Operațiunea „Balaurul” a început în luna octombrie 2022, cu scopul de a întări capabilitățile de luptă blindată, compuse în cadrul Operațiunii Aigle. Pe acest fond, astăzi, 23 octombrie 2022, va întra în țara noastră primul convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate, necesare completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă de Prezență Avansată al NATO (Groupement Tactique de Présence Avancée – BGFP). Grupul se află dislocat la baza militară de la Cincu și va sosi, în jurul orei 21.00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, arataă un comunicat de presă al MApN.

Întreaga tehnică militară va ajunge la Cincu, unde va consolida misiunea grupului de luptă al NATO aflat sub comanda Franței. Grupul a fost constituit în timp record ca urmare a declanșării invaziei neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei.

Un al doilea convoi, constituit dintr-o companie de tancuri „Leclerc”, urmează să intre în România în luna noiembrie 2022. Intrarea în România poate fi mediatizată de jurnaliștii interesați,prin prezența la punctul de frontieră duminică, 23 octombrie.

Potrivit portalului francez de știri Le Figaro, ar fi vorba de aproximativ 20 de blindate VBCI și 10 tancuri Leclerc, numărul lor nefiind însă comunicat oficial de francezi. Nu se cunoaște nici traseul exact pe care convoaiele militare franceze îl vor urma, dar se estimează că fiecare convoi va avea nevoie de 7-8 zile pentru a parcurge cei 2.000 de kilometri.

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor Josnice.

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *