Premierul ungar dă, din nou, vina pe UE pentru catastrofa financiară a țării sale. Pomenile electorale, trecute sub tăcere, în timp ce Rusia e apărată

Zalaegerszeg, 2022. október 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen és a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján Zalaegerszegen 2022. október 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Folosindu-se de atenția oferită de celebrarea celei de-a doua zile naționale a Ungariei – 23 octombrie, ziua Revoluției Ungare împotriva ocupației ruse, Viktor Orban a lansat un nou mesaj abil, prin care deviază discuțiile despre responsabilitatea pentru situația economică dificilă a Ungariei, acuzând Bruxellesul că „trage” indirect asupra Ungariei, prin seria sa de sancţiuni împotriva Rusiei, calificate de Budapesta drept „bombă” asupra economiei.

Agenția națională franceză de presă, France Press, relevă mesajele transmise de Viktor Orban, în cadrul discursului ținut astăzi, la Zalaegerszeg (vestul Ungariei). „Să nu ne facem griji pentru cei care trag asupra Ungariei, ascunşi în umbră, de undeva din turnurile de pază de la Bruxelles”. Cuvântarea, ocazionată de sărbătoarea naţională de comemorare a Revoluției din Ungaria, împotriva URSS, din 1956, înăbușită în sânge de trupele ruse, a uimit prin mesajul favorabil Rusiei și ale partidelor de guvernământ, Fidesz-KDNP.

„Ei vor sfârşi acolo unde au sfârşit şi predecesorii lor”, a adăugat Orban, prezicând Uniunii Europene o soartă similară celei a blocului sovietic, care s-a prăbuşit între 1989 şi 1991.

Acest discurs este o continuare a politicii recente, care a inclus și inițiativa de a începe, la jumătatea lunii octombrie, a unei „consultări naţionale”, cu privire la sancţiunile europene împotriva Moscovei, pe care Viktor Orban nu încetează să le blameze chiar dacă a votat pentru ele alături de partenerii săi europeni.

În Budapesta şi în restul ţării, au fost lipite și afișe și lozinci cu un mesaj flancat de o rachetă: „Sancţiunile Bruxellesului ne ruinează!”.

„Război la porţile noastre, criză financiară şi încetinire economică în UE, invazie a migranţilor în sud, trebuie să facem faţă unor probleme multiple”, a declarat premierul ungar, duminică, asigurând că „guvernul său puternic şi unit” va depăşi această încercare.

De la începutul invaziei din Ucraina, Ungaria – puternic dependentă de importurile de hidrocarburi ruseşti – a păstrat relaţii bune cu Kremlinul, promovând în repetate rânduri mesaje favorabile Rusiei, pentru a continua să primească gaze şi petrol.

În acelaşi timp, Budapesta a refuzat să acorde un ajutor militar Kievului, criticând totodată strategia Bruxellesului în această privinţă.

Viktor Orban nu şi-a reunit susţinătorii în 23 octombrie la Budapesta, spre deosebire de ultimii ani, în contextul în care profesorii şi studenţii au anunţat acolo o manifestaţie de amploare.

După ani de revendicări salariale, rămase fără rezultat, profesorii din Ungaria, cu salarii între 170.000 de forinţi (410 euro) şi 396.000 de forinţi (950 de euro) pe lună, şi-au înăsprit tonul, furioşi din cauza adoptării în februarie 2022 a unui decret care restrânge drastic dreptul la grevă.

De la începutul anului şcolar, zeci de mii de cadre didactice din Ungaria au ieşit deja în stradă în repetate rânduri.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *