Ceva nu e bine în… Budapesta. Mii de manifestanți, nemulțumiți de politica lui Viktor Orban

Deși Viktor Orban este ocupat să își popularizeze teza „Occidentul e de vină pentru criză”, după cele privind vina migranților și a lui George Soros pentru situațiile nefavorabile cu care populația ungară se confruntă, se pare că mesajul său nu convinge un număr semnificativ de cetățeni ungari. Un număr de persoane de ordinul miilor, dintre care numeroși educatori, învățători, profesori şi studenţi, au manifestat duminică, la Budapesta în semn de protest împotriva politicii guvernului Viktor Orban şi a cere contracararea inflației galopante, de 20% în luna septembrie, prin creşteri salariale.

„Orban, pleacă!” și „Fără profesori nu există viitor!”, se putea auzi pe străzile budapestane, printre numeroase alte sloganuri, în timp ce profesorii, ale căror salarii sunt mici, se consideră abandonaţi de executiv în faţa unei inflaţii feroce, care a atins 20%, în septembrie.

Premierul naţionalist Viktor Orban s-a angajat duminică „să păstreze stabilitatea economică” a ţării, în timp ce Uniunea Europeană s-ar scufunda, potrivit lui, „într-o criză financiară şi economică”.

„Un război în Est şi o criză economică în Vest”, a spus Viktor Orban jurnaliştilor la Zalaegerszeg, localitate situată la aproximativ 200 km de Budapesta, unde a participat la sărbătoarea naţională de comemorare a revoltei ungare împotriva trupelor ruse și a URSS, din 1956, evitând Budapesta.

„În 1956, noi am aflat că unitatea este necesară în vremuri dificile. Ne vom păstra stabilitatea economic, va exista un loc de muncă pentru fiecare, ne apărăm principiul unui scut tarifar la facturile la energie, familiile nu vor fi lăsate să se descurce singure”, a asigurat Orban.

Planul pe energie decis de guvern în faţa crizei energetice europene apăsă greu asupra finanţelor publice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *