Încrederea în sine scade cu cât elevii sunt mai cocoloșiți de părinți. La Miercurea-Ciuc și în alte orașe din Covasna și Harghita, școlarii sunt încurajați să meargă pe jos

O inițiativă cu comunicare bilingvă, în română şi maghiară, a fost lansată la Miercurea-Ciuc, oraș care, până la mandatul actualului primar, se făcea remarcat prin exclusivismul etnic maghiar, adoptat în mai toate domeniile vieții sociale și economice. Însă, în luna octombrie 2022, Primăria Miercurea Ciuc a lansat programul Pedibus, la care, în mod lăudabil organizatorii s-au gândit și la locuitorii de naționalitate română și au comunicat că sunt aşteptate să se alăture programului şi şcolile cu predare în limba română.

Viceprimarul Sogor Eniko a declarat, într-o conferinţă de presă, că acest program, conceput pe modelul celor care se derulează la Sfântu Gheorghe (Covasna) sau Odorheiu Secuiesc (Harghita), a reprezentat o prioritate, după ce s-a observat că există o tendinţă tot mai mare ca părinţii să-şi ducă copiii la şcoală cu maşina. Această modă îngreunează traficul de dimineaţă şi de după-amiază și poate avea şi un impact negativ asupra independenţei şi încrederii de sine a celor mici.

Conform lui Sogor Eniko: „Programul acesta oferă o alternativă de transport între şcoli şi locuinţa copiilor şi creşte activitatea fizică a elevilor. Printre multiplele beneficii ale acestui program putem să enumerăm reducerea aglomeraţiei (…), iar mersul pe jos este un fel de exerciţiu fizic, copilul face mişcare în aer curat şi această plimbare de dimineaţă îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi poate duce la îmbunătăţirea rezultatelor şcolare. (…) Deci, ideea este ca elevii să ajungă la şcoală nu şezând într-o maşină, blocaţi în trafic, ci mergând pe jos, jucându-se, râzând cu colegii lor”.

Viceprimărița a precizat că procesul de organizare a început din septembrie 2022, primul pas fiind identificarea şcolilor care doresc să participe la program. Peste 500 de părinţi, din patru unităţi de învăţământ, au completat chestionare şi şi-au manifestat interesul de a participa la program.

Următorul pas a fost identificarea punctelor de întâlnire şi planificarea traseelor, etapă în care s-a acordat o atenţie deosebită alegerii unor trasee sigure şi a unor puncte de întâlnire accesibile, a mai arătat sursa citată.

Începând din data de 2 noiembrie, grupurile de elevi, însoţite de doi voluntari, circulă în fiecare dimineaţă, în cursul săptămânii, între orele șapte şi opt, pe traseele stabilite.

Grupurile vor pleca din anumite puncte de întâlnire, marcate pe panouri, şi vor trece pe lângă Şcolile gimnaziale „Nagy Imre”, „Petofi Sandor” şi „Jozsef Attila”, respectiv Liceul de Artă „Nagy Istvan”. Punctele de întâlnire au fost trasate la: BRD, statuia lui Gal Sandor, Piaţa Libertăţii, Parcul Tineretului, Bulevard (în faţa spitalului ORL), Magazinul Napsugar, Hotel Fenyo (Bradul).

În prima săptămână, cei 14 voluntari, care îi vor însoţi pe copii, vor fi angajaţii Primăriei Miercurea-Ciuc, iar apoi rolul va fi preluat de diverse asociaţii, sportivi, organizaţii sau alte instituţii ale oraşului.

Boer Marko Orsolya, coordonatoarea programului, a declarat că, în comparaţie cu alte oraşe, în Miercurea-Ciuc nu există doar puncte de întâlnire, ci şi puncte unde elevii pot schimba „vizitii”, dacă este necesar.

De asemenea, s-a precizat că pentru a fi evitate confuziile, fiecare participant va primi o insignă de culoare diferită, în funcţie de şcoala la care este elev.

Elevii care participă la programul Pedibus pe parcursul anului şcolar vor fi recompensaţi cu puncte, iar cei care vor colecta cele mai multe puncte vor primi şi cadouri, au mai spus reprezentanţii Primăriei.

Toţi cei care doresc să se alăture programului de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi de protecţie a mediului o pot face completând chestionarul de pe pagina de Facebook Lábbusz/Pedibus Csíkszereda.

Și acei adulţi voluntari, care doresc să însoţească dimineaţa copiii care participă la programul Pedibus, sunt așteptați cu bunăvoință, la înscriere.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *