Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a fost bombardată din nou. „Nu vă jucaţi cu focul!”

Începând de sâmbătă au fost reluate bombardamentele împotriva centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina.

Organismul ONU de supraveghere nucleară a avertizat că astfel de atacuri riscă să producă o catastrofă nucleară majoră.

„Peste o duzină de explozii au zguduit cea mai mare centrală nucleară din Europa sâmbătă seară şi duminică”, a declarat și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Cu toate că se cunosc riscurile unor astfel de atacuri armate, Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea obiectivului.

„Veştile de ieri de la echipa noastră şi de azi dimineaţă sunt extrem de tulburătoare”, a spus Rafael Grossi, şeful AIEA, a cărui echipă pe teren a anunţat pagube la unele clădiri, sisteme şi echipamente ale centralei atomo-electrice.

„Explozii s-au produs în locul acestei mari centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele lor trebuie să le pună capăt imediat. După cum am mai spus-o de multe ori înainte, nu vă jucaţi cu focul!”, a adăugat el.

Centrala nucleară Zaporojie este situată la aproximativ 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobâl din 1986.

Centrala nucleară Zaporojie are şase reactoare de concepţie sovietică VVER-1000 V-320 răcite şi moderate cu apă şi conţin uraniu 235.

Reactoarele sunt închise, dar există riscul supraîncălzirii combustibilului nuclear dacă electricitatea pentru sistemele de răcire este întreruptă. Bombardamentele au rupt în mod repetat liniile electrice.

Atât Kievul, cât şi Moscova s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei ce riscă un accident nuclear în mai multe rânduri în timpul conflictului. Ele s-au acuzat din nou duminică, notează Reuters.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *