Premierul ungar Viktor Orban nu renunță la provocări revizioniste. Reacția MAE român și ucrainean

Nu este prima oară când premierul ungar Viktor Orban dă dovadă de revisionism.

După ce, în urmă cu doar câteva zile, când a avut o întrevedere cu ministrul de Externe român, având ca temă de discuție „chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia”, Orban a demonstrat că nu este omul în care se poate avea încredere.

La o partidă de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Viktor Orban a apărut purtând un fular cu harta ”Ungariei Mari”, în graniţele de dinainte de Tratatul de la Trianon (1920) care include teritorii ale ţărilor vecine Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia şi Croaţia.

Ca urmare ministerul Afacerilor Externe român a transmis, luni, ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul provocator al premierului Viktor Orban.

Potrivit unui comunicat emis de MAE, atitudinea oficialului ungar este ”în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”.

MAE arată că ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”.

„Fotbalul nu este politică. Nu vedem ceva ce nu există. Selecţionata ungară este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc”, a scris Viktor Orban într-un scurt mesaj pe Facebook.

De asemenea, Ministerul de Externe ucrainean a anunţat marţi că îl va convoca pe ambasadorul ungar pentru a protesta faţă de gestul premierului Viktor Orban de a purta un fular pe care o parte din teritoriul Ucrainei apare în Ungaria.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *